MMF u RTB Bor: Valjda ćemo videti investitora

Autor:

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pohvalili su danas napredak u poslovanju Rudarsko topioničarskog basena (RTS) Bor, i izrazili nadu da će se pojaviti kupac.

"U poslednje dve godine razgovarali smo sa gospodinom Aleksandrom Vučićem bar petnaestak puta i uvek je jedna od tema razgovora bio RTB Bor. Zato nam je zadovoljstvo što smo danas imali priliku da na licu mesta razgledamo kompaniju, njen rudnik i topionicu, i moram da kažem da sam impresioniran onim što sam video, naročito modernom tehnologijom koja se ovde koristi", izjavio je za Tanjug šef misije MMF-a za Srbiju, Džejms Ruf.

Izvor: Tanjug

Za razvoj fali 500 miliona $

Ministar rudarstva Aleksandar Antić kaže da bi RTB "nahranio" ovu dobru i značajnu topionicu, mora da ima adekvatnu rudarsku proizvodnju, a da bi je imao on treba da ulaže u opremu i otvori nove rudnike. Reč je, dodao je, o investicijama koje su veće od 500 miliona dolara, reč je o ulaganjima za koje Srbija i RTB treba da traže partnera, jer nije logično, a nije ni moguće da država bude jedini investitor ovako važnog i značajnog projekta.

Na sastanku sa menadžmentom RTB-a, kojem su prisustvovali šef Kancelarije MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa, ministar rudarstva u Vladi Srbije Aleksandar Antić i predstavnici Ministarstva privrede, Džejms Ruf je izrazio posebno zadovoljstvo činjenicom što je u prilici da govori o potencijalnom benefitu za RTB, a ne o njegovim troškovima.

"I ranije smo razgovarali sa brojnim kompanijama, ali uvek o njihovim potencijalnim troškovima. Sada imamo priliku da govorimo o benefitu za RTB i pronađemo zainteresovane partnere koji će doći ovde i ulagati u kompaniju. Smatram da su mnogobrojne reforme o kojima smo razgovarali sa Vladom Srbije doprinele da se stvari ovde okrenu nabolje, jer je veoma važno da državne kompanije mogu da rade komercijalno, a bez pomoći vlade", rekao je Ruf.

Prema njegovim rečima, to je jedini način da se omoguće dalje zapošljavanje, dobar prihod i napredak ekonomije u celom regionu.

Država uliva još 120 miliona u RTB Bor?

"Mi ćemo, zato, rado pozvati buduće investitore da ulažu ovde i obezbede jaku budućnost za RTB Bor", istakao je Ruf.

Šef Kancelarije MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa izjavio je da mu je drago što vidi da RTB Bor napreduje jer je to, kako je rekao, važno ne samo za kompaniju, već i za čitav region.

"Nadam se da ćemo za par godina, kada budemo opet došli u Bor, imati priliku da vidimo kako investicije cvetaju", dodao je Sosa.

Sve vesti