Sirijski pobunjenici: Pobiše nas ovi Rusi!

Ruska vojska negirala je danas da je bombardovala položaje Sirijskih demokratskih snaga (SDF, koje uživaju podršku SAD), u istočnoj provinciji Deir er Zor. Turske snage se smatraju okupatorskim, kaže zvanični Damask.

1
A- A A+

Ovo je prvi put da FDS tvrde da su bili mete ruskog bombardovanja.

Portaprol ruske vojske, Igor Konašenkov, je to demantovao.

Objavljen snimak: Rusi gađaju džihadiste (VIDEO)

"Zašto bismo ih mi bombardovali?", zapitao se portparol ruske vojske.

SDF, milicija koja uživa podršku SAD i koja se bori protiv Islamske države na istoku Sirije, saopštila je da je šest njenih boraca tokom dana ranjeno u vazdušnim napadima sirijskih i ruskih vojnih aviona.

SDF navodi da su se na meti napada našli njeni pripadnici na istočnoj obali reke Eufrat, u provinciji Deir er Zor, u 03:30 sati po lokalnom vremenu, prenosi AFP.

Snage sirijske vlade, koje Rusija podržava, i SDF vode paralelne, ali odvojene ofanzive protiv Islamske države u toj provinciji, navela je francuska novinska agencija.

Rusi u Siriji isprobali 600 modela oružja

SDF je alijansa kurdske i arapske milicije koja se, zajedno sa koalicijom na čelu sa SAD, bori protiv Islamske države, naveo je Rojters.

DAMASK: TURSKE TRUPE U IDLIBU NEZAKONITE

Ministarstvo spoljnih poslova Sirije saopštilo je danas da će turske trupe na zemlji koje bi trebalo da nadgledaju sporazum o sigurnim zonama na severozapadu Sirije smatrati "nezakonitim".

Tri zone deeskalacije

U Siriji sada postoje tri zone deeskalacije: u oblasti Istočne Gute blizu Damaska, u centralnom delu grada Homs i u južnoj Siriji, a ruska policija je u ovim oblastima postavila kontrolne punktove i osmatračnice. Provincija Idlib koja se nalazi na granici Sirije sa Turskom, široko je smatrana kao najtežom zonom za uspostavljanje.

Te obaveze su usledile dan nakon što su se saveznici režima u Siriji, Rusija i Iran, saglasili sa Turskom koja podržava opoziciju u toj zemlji, da zajedničkim snagama nadgledaju zonu deeskalacije u sirijskoj provinciji Idlib, prenosi AFP.

Sirijski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Bašar al Džafari opisao je te pregovore kao uspešne, međutim Ministarstvo spoljnih poslova u Damasku kritikovalo je Tursku.

"Ovi sporazumi o zonama deeskalacije ne garantuju nikakav legitimitet prisustva Turske na teritoriji Sirije, izjavio je izvor iz Ministarstva za novinsku agenciju SANA.

Taj izvor je naglasio da je takvo prisustvo Turske nezakonito, ali i primetio da je takav dogovor "privremen", navodi agencija.

Asadove trupe razbile ISIS: Deir er Zor oslobođen

Provincija Idlib je četvrta oblast o kojoj je postignut sporazum između Turske, Rusije i Irana nakon dvodnevnih pregovora u Kazahstanu koji su za cilj imali ublažavanje šestogodišnjiih sukoba u Siriji.

Turska već dugo podržava pobunjenike u šestogodišnjem sukobu u Siriji, a direktno je intervenisala u avgustu 2016. u borbi protiv islamske države kao i protiv kurdske milicije koju vidi kao "teroriste".

Od kako je kriza u Siriji izbila u martu 2011, ubijeno je više od 330.000 ljudi, a milioni su raseljeni.

Sve vesti