Beograd u plavom (FOTO)

Autor:

Od ranih jutarnjih sati veći broj policajaca raspoređen je na beogradskim ulicama zbog Parade ponosa koja se održava danas. Ipak, "plavaca" je manje nego prethodnih godina.

Beograd u plavom (FOTO) Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Pre osam sati saobraćaj u Beogradu je normalno funkcionisao i gradski saobraćaj je radio.

Onda su počela da pristižu vozila sa većim brojem policajaca na ulice duž trase parade, a pojedine od njih su već zatvorene.

U Bulevaru Kralja Aleksandra raspoređena su i oklopna vozila, javlja reporter Monda, ali duž same trase parade nema toliko policije kao prethodnih godina.

Parada ponosa: Očekuje se 3.000 učesnika!

Ranijih godina Parade ponosa prošle su bez većih incidenata, ali ih je obeležilo veliko prisustvo policije.

Ove godine očekuje se oko 3.000 učesnika Prajda, a za održavanje reda angažovano je oko 2.000 policajaca - više nego dvaput manje u odnosu na prošlu godinu, kaže jedan od organizatora Goran Miletić.

Evo kako je od jutros u centru Beograda:

STRPLJENJA: Evo gde su Prajd, ulične trke, radovi

Direktor policije Vladimir Rebić očekuje da Parada ponosa danas protekne bez problema.

"Policija je tu da obezbedi javni red i mir i sigurnost za građane i verujem da će mere koje smo preduzeli, ali i promena svesti kod građana, doprineti da manifestacija prođe bez problema", rekao je Rebić za RTS.

I ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović očekuje da bi sve trebalo da protekne bez problema.

Šetnja počinje u 12 sati na Cvetnom trgu, a organizuje se pod sloganom "Za promenu".

"Bezbednosnu procenu je radila Direkcija policije, formiran je štab koji se time bavi, mi smo u stalnoj komunikaciji sa svima, sve teče u skladu sa zakonom i u skladu sa procenama koje smo imali ranije. Očekujem jednu sasvim normalnu atmosferu", rekao je Stefanović.

policija, parada ponosa Foto: MONDO/Lana Stošić

Na Paradi ponosa će učestvovati predsednica Vlade Ana Brnabić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, a očekuje se i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Podsetite se istorijata održavanja Prajda u Beogradu i godina u kojima je zabeleženo nasilje na ulicama:

Sve vesti