Turska: Ma kakav Darvin, samo džihad "iz ljubavi"

Autor:

Učenici u Turskoj vraćaju se sutra u školske klupe i biće poslednja generacija koja će učiti o evoluciji na časovima biologije, pošto od naredne jeseni ni evolucije ni njenog teoretičara Čarlsa Darvina neće biti u udžbenicima.

10
A- A A+

darvin darvinova teorija evolucije Foto: MONDO/Mario Milojević Čarls Robert Darvin: 12. 2. 1809.

Umesto savremene biologije, učenici će svet više posmatrati na verskoj osnovi, pa će na časovima verske nastave biti predavano i o džihadu (svetom ratu muslimana protiv nevernika) kao "ljubavi prema otadžbini", prenosi AP.

O teroristima i Gulenu

Učenici u Turskoj takođe će učiti i o organizacijama protiv kojih se ta zemlja bori - Kurdistanskoj radničkoj partiji (PKK), Islamskoj državi, ali izgleda ponajviše o "terorističkoj" mreži kojom iz SAD rukovodi verski vođa i nekadašnji bliski saradnik predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, Fetulah Gulen.

Agencija navodi da su turske vlasti objavile promenu više od 170 tema u nastavnom programu, uključujući bilo šta što se direktno odnosi na teoriju evolucije na časovima biologije u srednjim školama.

Navodi se da su najavljene kritike izazvale negodovanje i da ih kritičari nazivaju preobličavanjem obrazovanja u skladu sa konzervativnom i islamski orijentisanom zvaničnom linijom vlasti.

Ministar obrazovanja, Ismet Jilmaz, izjavio je da su u novom programu teme pojednostavljene u nastojanju za "harmonizacijom sa razvojem učenika" i da će evolutivna biologija, za koju je njegovo ministarstvo smatra da je "previše napredna za srednju školu", i dalje biti predavana na univerzitetu.

Erdogan izbacuje Darvina iz škola!

AP navodi da druge osporavane promene uključuju učenje o džihadu ili verskom ratu na časovima verske nastave kao o "ljubavi prema otadžbini", kao i manje posvećivanja pažnje osnivanju turske republike Mustafi Kemalu Ataturku, kojeg poštuju sekularno orijentisani Turci.

Navodi se da je Ataturk odvojio državu od religije, a da je stranka aktuelnog turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana osporila ovu striktnu podelu i uvela religiozniji pristup.

Sve vesti