Zaštita uzbunjivača stigla i do Babušnice

Autor:

Viši sud u Pirotu obustavio je privremenom merom odmazdu nad Daliborkom Mladžić, pošto joj je direktor Doma zdravlja u Babušnici, gde je zaposlena, smanjio platu samo zato što je zatražila javno dostupne podatke o radu svojih kolega.

3
A- A A+
gradska bolnica zvezdara dom zdravlja zdravstvo Foto: MONDO/Mario Milojević Ilustracija


Medicinska sestra Doma zdravlja „Dr Jovan Ristić” u Babušnici, Daliborka Mladžić, posumnjala je da se u njenoj ustanovi krše propisi tako što se lažiraju radne liste i selektivno isplaćuju zarade zaposlenima, piše Pištaljka.rs.

Ona je uočila da se pojedinim radnicima dopisuju radni sati i da neke njene kolege rade na fiktivnim radnim mestima. Zbog toga je Domu zdravlja uputila zahtev za informacije od javnog značaja i tražila da joj se dostave radne liste i raspored rada svih medicinskih sestri i tehničara. Umesto traženih podataka dobila je rešenje o umanjenju plate za 20 odsto zbog navodne povrede radne obaveze.

Maltretiranje i na bolovanju

Zbog nepravednog kažnjavanja umanjenjem plate Daliborka Mladžić je doživela stres, te je od medicine rada upućena na bolovanje. Odmazda nad uzbunjivačem, međutim, nastavljena je i nakon toga. Direktor Doma zdravlja u Babušnici slao je u dva navrata u kratkom roku Daliborku Mladžić pred Komisiju Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja na procenu radne sposobnosti. Komisija je u oba slučaja potvrdila da je Mladžić opravdano na bolovanju.

Iako je njen zahtev odbijen, Daliborka Mladžić je naknadno došla do saznanja da se radne liste lažiraju, da dvoje njenih kolega nemaju adekvatne licence, kao i da se jednoj medicinskoj sestri isplaćuje puna zarada iako ne radi puno radno vreme. Ove i druge nezakonitosti koje je uočila dostavila je pirotskom javnom tužilaštvu u Pirotu u vidu krivične prijave protiv odgovornih u Domu zdravlja u Babušnici.

Osnovnom sudu u Pirotu podnela je tužbu radi ocene zakonitosti i poništaja rešenja o novčanom kažnjavanju. Medicinska sestra Mladžić tražila je od Doma zdravlja i sopstvene radne liste, raspored rada i platne listiće. Dobila ih je tek kada su joj oni zatrebali da povede spor pred sudom. Uvidom u dostavljena dokumenta Mladžić je utvrdila da fotokopija njenog ugovora o radu sadrži falsifikovan potpis. Drugi ugovor bio je nepotpisan. Osnovnom javnom tužilaštvu podnela je krivičnu prijavu zbog falsifikovanja službene isprave. U vezi sa tim bila je saslušana u pirotskoj policiji.

Ukazivanje na nezakonitosti vrlo brzo je dovelo do odmazde, pa je direktor Doma zdravlja dr Mile Nikolić kaznio Daliborku Mladžić pod izgovorom da je prekršila radnu obavezu jer nije otišla u pratnju hitnog slučaja.

PRVI PUT U SRBIJI: Uzbunjivačica pobedila državu

Međutim, kako je na sudu izjavila uzbunjivač Mladžić, tog dana ona je radila na šalteru i nije ni znala da je primljen hitan slučaj. U pratnju pacijenta je trebalo da idu lekar i medicinska sestra koji su ga primili i koji znaju njegovu dijagnozu, a ne ona.

To je bila ustaljena praksa u Domu zdravlja ustanovljena radi bezbednosti pacijenata, objasnila je pred sudom Mladžić.

Ovo je inače prvi postupak koji se pred Višim sudom u Pirotu vodio po Zakonu o zaštiti uzbunjivača. Sudija Marina Rajković je hitno, u duhu Zakona, istog dana kada je završena glavna rasprava donela rešenje o privremenoj meri.

Podatke koje uprava Doma zdravlja u Babušnici pokušava da sakrije uzbunjivač Mladžić će pokušati da dobije preko Poverenika za informacije od javnog značaja kome je uputila žalbu.

Advokat Bratislav Todorović, iz pravnog tima Pištaljka.rs, zastupao je Mladžić pred sudom.

Sve vesti