Priština besni: Srpsko nasleđe pripada Kosovu!

Autor:

Kosovska vlada iznela je danas niz kritika povodom prikazivanja dokumentarnog filma "Kosovo-momenat u civilizaciji" u Srpskom kulturnom centru u Parizu.

61
A- A A+

Iz Prištine se tvrdi da je njegov cilj "prisvajanje kulturnog i verskog nasleđa Kosova i njeno transformisanje", preneo je RTK2.

Vlada tzv. nezavisnog Kosova smatra, kako se navodi u saopštenju, da je ovaj dokumentarni film "rasistički i bez presedana", i da je deo "sporne kampanje" protiv članstva Kosova u Unesko, kao i da predstavlja kulturno nasleđe na Kosovu kao nasleđe Srbije.

Kosovo bez glasova za članstvo u Unesku

Kosovska vlada, naime, tvrdi da su verski i kulturni objekti na Kosovu "deo nasleđa zemlje" i da se ne mogu otuđiti, kao i da pripadaju "državi Kosovo i njenim građanima bez razlike".

Kosovska vlada tvrdi i da Srbija nastavlja da "vrši prepreke" na putu Kosova ka međunarodnom priznanju i članstvu u međunarodnim organizacijama i da su one u "suprotnosti sa principima politike dobrosusedstva".

U saopštenju se navodi i da su napori Kosova da bude deo međunarodnih organizacija, uključujući i UNESCO, "legitimni" i da od njih neće odustati.

TAČKA NA KRIZU?! Makedonija suzdržana oko Kosova

U Srpskom kulturnom centru u Parizu u petak uveče održana je premijera filma "Kosovo-momenat u civilizaciji", koji prikazuje srpsku kulturnu baštinu na Kosovu i Metohiji kao deo šire kampanje Srbije protiv članstva Kosova u Unesku. Premijeru su pratili mnogobrojni predstavnici diplomatskih, kulturnih i intelektualnih krugova.

Reditelj filma Boris Malagurski rekoa je da je ideja filma da se prikaže ugroženost, ali i lepota srpske baštine na KiM.

Kancelarija za KiM je novčano podržala snimanje ovog filma.

Tagovi:
Sve vesti