Beta

NAPETO: Španci proterali Kimovog ambasadora

Autor:

Španija je naložila ambasadoru Severne Koreje da napusti Madrid pre 30. septembra.

3
A- A A+

Proglašenje ambasadora "neželjenom osobom" (persona non grata) je odgovor na severnokorejske nuklearne probe i ispaljivanje raketa.

Kako se navodi, severnokorejski ambasador pozvan je danas u Ministarstvo spoljnih poslova Španije, gde mu je preneto da je proglašen "personom non grata" i da treba da mu prestanu funkcije pre 30. septembra.

Nehumane sankcije

Nove sankcije nametnute Severnoj Koreji su "svirepe, nemoralne i nehumane" i samo će ubrzati njen nuklearni program, upozorilo je danas severnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju koje je prenela agencija KCNA. Serija sankcija koju je Savet bezbednosti usvojio prošle nedelje predstavlja "neprijateljski akt s ciljem fizičke eliminacije severnokorejskog naroda", saopštilo je ministarstvo. Osma serija sankcija UN usvojena 11. septembra kažnjava Pjongjang zbog sprovođenja nove nuklearne probe.

Špansko ministarstvo je još krajem avgusta osudilo nuklearne i balističke programe Severne Koreje koje ugrožavaju režim neširenja nuklearnog oružja i ozbiljna su pretnja miru u regionu i bezbednosti sveta.

Tada je Ministarstvo podsetilo u saopštenju da je upozorilo Ambasadu Severne Koreje da bi nastavak takvih akcija mogao da utiče na bilateralne odnose.

Španija je tada tražila smanjenje brojnosti severnokorejskog diplomatskog osoblja u Madridu.

Ovog leta Pjongjang je izveo svoju šestu nuklearnu probu i ispalio više interkontinentalnih raketa.

Poslednji put je interkontinentalna balistička raketa ispaljena u petak i prešla je, kao i prethodna, preko teritorije Japana.

Meksiko je 8. septembra proterao severnokorejskog ambasadora, dajući mu 72 sata da napusti zemlju.

KIM SLAVI:Imam hidrogensku bombu, NE MOGU MI NIŠTA

Ministri spoljnih poslova Saveta bezbednosti UN u četvrtak će razgovarati o širenju oružja za masovno uništenje i o nuklearnoj pretnji Severne Koreje. To će ove nedelje u Njujorku biti i glavne teme Opšte debate Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Povezano

Sve vesti