• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pisci iz 22 zemlje u Beogradu!

Izvor MONDO/Tanjug

Beogradski međunarodni susreti pisaca počinju u utorak u srpskoj prestonici.

 Beograd pisci beogradski međunarodni susreti pisaca Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Beogradski medunarodni susreti pisaca pocinju u utorak, a predsednik UKS-a Radomir Andric je najavio dolazak 33 književnika iz Azerbejdžana, Albanije, Belorusije, Bugarske, Velike Britanije, Grcke, Izraela, Kanade, Madarske, Makedonije, Nemacke, Republike Srpske, Rumunije, Rusije, Slovacke, Turske, Ukrajine, Francuske, Hrvatske, Crne Gore i Ceške.

Pisci koji se valjaju u lovi!

Andric je domacim medijima govorio i o nastojanju UKS da ponovo uspostavi cvršcu saradnju sa piscima iz susednih država, te tako posle niza godina gosti Beograda bice pesnikinja Entela Kasi iz Albanije, kao i više književnika iz Madarske, cija poezija, prema Andricevim recima, spada medu najvece u Srednjoj Evropi.

Ove godine bice organizovan omaž Ssarlu Bodleru povodom 150 godina od smrti "pesnika preobražajnika koji je uticao na razvoj moderne književnosti".

Takode, bice obeleženi još neki jubileji: 125. godišnjica od rodenja Milutina Bojica, vek od smrti Vladislava Petkovica Disa, ali i 450 godina od rodenja velikog dubrovackog komediografa Marina Držica, 125 godina od rodenja srpskog nobelovca Ive Andrica, 250 godina od rodenja narodnog pesnika i guslara Filipa Višnjica i 25 godina od smrti lucidnog proznog pisca Borislava Pekica.

Predvidena je i plovidba Dunavom tokom koje ce biti organizovan "Medunarodni miting poezije", a Andric je najavio da ce UKS naredne godine organizovati u Srbiji okupljanje pesnika - posvecenika Dunavu.

Rec je o projektu pod nazivom "Veliki gospodin Dunav" po istoimenoj pesmi Vaska Pope, koji su pokrenuli zajedno sa piscima iz Slovacke sa ciljuem objedinjavanja podunavskih zemalja.

Ti susreti se vec dve godine održavaju u Slovackoj, a Srbija ce biti domacin sledece godine, rekao je Andric. Nagrada "Povelja Morave" ove godine je dodeljena pesnicima Djordu Vulturesku iz Rumunije i Ljubiši Djidicu.

Andric je kazao i da se nagrada "Pecat kneza Lazara" dodeljuje srpsko-kanadskom pesniku Ranku Radovicu i Vlastimiru Stanisavljevicu Ssarkamencu iz Pariza.

Zvanicno otvaranje 54. Beogradskih medunarodnih susreta bice u utorak, a dan kasnije u porti manastira Rakovica odvijace se Sedmi medunarodni sabor duhovne poezije.

Susret pisaca pocinje docekom ucesnika iz 22 zemlje u prostorijama Udruženja književnika Srbije, a prvog dana je predvideno i vece književnika sa Kosova i Metohije.

U cetvrtak i petak ucesnici manifestacije posetice Cacak, Mrcajevce, Požegu, Ccajetinu, Sirogojno, Vrnjacku Banju, Aleksandrovac, Požarevac, Malo Crnice, Indiju, Novi Sad, a poslednjeg dana 23. septembra bice predstavljen Zbornik Susreta.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE