MONDO/Beta

Osnivač Vranjskih zaključao se u redakciji lista

Autor:

Direktor i glavni i odgovorni urednik Vranjskih Vukašin Obradović zaključao se danas u prostorije tog lista u centru Vranja, pošto je prethodno saopštio da počinje štrajk glađu. Slučaj komentarisala premijerka Brnabić

2
A- A A+
Ispred prostorija su okupljene kolege i prijatelji.

Obradović je štrajk glađu počeo zbog gašenja Vranjskih sa ciljem da, kako je naveo u otvorenom pismu, skrene pažnju "novinarima i novinarkama, ali i svim građanima na sav besmisao borbe za slobodu medija koju vodi u poslednjih tridesetak godina".

Pre nego što se zaključao u prostorije Vranjskih, on je zamolio kolege da izađu, naglašavajući da je to "njegova borba" i njegov lični čin.

"Ne želim da budem patetičan, ali ovo jeste potez očajnika koji ne vidi drugi način da završi svoju novinarsku karijeru a da, u isto vreme, zadrži makar minimum ličnog poštovanja i dostojanstva neophodnog da bih se osećao kao čovek, kao ljudsko biće", naveo je Obradović prethodno u saopštenju sa imejl adrese Vranjskih, dan nakon što je saopšteno da posle više od dve decenije te novine prestaju da postoje.

Premijerka Ana Brnabić kaže da država ne može da subvencioniše lokalne medije, kao i da više nema vlasnički udeo u medijima.

Upitana da komentariše gašenje Vranjskih novina, Brnabić kaže da o tome nema dovoljno informacija, te podseća da je "izlazak države iz medija" obavljen u saradnji sa međunarodnim organizacijama.

"Bio je ogroman otpor lokalnih samouprava da se lokalni mediji privatizuju upravo zbog finansiranja. Finansiranje medija i održivo finansirnje medija je problem svuda, u celom svetu, kao i u Evropi", navela je Brnabić.

Kaže da je o finansiranju medija i održivosti medija već razgovarala sa predstavnicima Evropskog parlamenta, te da su se oni složili da je to svuda problem.

"Nisam sigurna na koji način vlada može da pomogne ili da da subcencije lokalnim medijima",dodala je Brnabić.

Nema više: Ugašene Novine Vranjske

Povezano

Sve vesti