mondo.rs

Beograd 2018. dobija groblje za kućne ljubimce

Autor:

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je danas da će naredne godine biti izgrađeno prvo groblje za kućne ljubimce u glavnom gradu Srbije, u beogradskom naselju Bežanijska kosa.

18
A- A A+

Mali i njegov pomoćnik Borko Milosavljević obišli su danas Javno komunalno preduzeće "Veterina Beograd" i tom prilikom istakli da će se Beograd intenzivno baviti i problemom pasa lutalica.

Mali je istakao da je "Veterina Beograd" veoma važno gradsko preduzeće koje se, između ostalog, bavi i zbrinjavanjem pasa lutalica i najavio da će naredne godine biti izgrađeno prvo groblje za kućne ljubimce.

"Taj projekat će biti završen u nekoliko narednih sedmica, pa će u budžetu za 2018. godinu biti obezbeđena sredstva za izgradnju groblja za kućne ljubimce. Takođe se očekuje nabavka još pet-šest specijalizovanih vozila, kako bi zbrinjavanje pasa lutalica sa ulica Beograda bilo još bolje", ukazao je gradonačelnik.

Gde Beograđani sahranjuju kućne ljubimce?

On je podsetio da je u Beogradu od 2005. godine sterilisano oko 150.000 pasa lutalica i naglasio da je najveći problem što se veliki broj tih pasa, bukvalno, donosi u naš grad iz cele Srbije.

"Moraćemo da vidimo sa Vladom Srbije kako taj problem zakonski da rešimo, kako bismo smanjili taj pritisak iz unutrašnjosti. Posebno ćemo se pozabiti edukacijom stanovništva i zajedno sa Vladom Srbije pokušati da objasnimo vlasnicima kućnih ljubimaca koja su im prava, ali i obaveze. Samo edukacijom i podelom nadležnosti između republike i grada možemo da postignemo da taj sistem bude efikasniji", najavio je Mali.

Gde se sahranjuju Kinezi u Srbiji?

Direktor JKP "Veterina Beograd" Budimir Grubić istakao je da je Siniša Mali prvi gradonačelnik koji je posetio to javno preduzeće.

On je dodao da će prvo groblje za kućne ljubimce biti na Bežanijskoj kosi, te da se za njegovom izgradnjom ukazala velika potreba, posebno posle velikih poplava u Obrenovcu.

"Izgradnjom tog groblja vlasnici će moći da na dostojan i jeftin način sahrane svoje kućne ljubimce, čije grobno mesto će moći i da posete, kako se to radi u savremenom svetu, a ne da ih, kao do sada, sahranjuju po obodima grada", ukazao je Grubić.

Povezano

Sve vesti