Francuzi opet na ulicama: Ne zakonu o radu! (FOTO)

Stotine hiljada građana protestovale su i dans u Parizu i drugim francuskim gradovima zbog reforme radnog zakonodavstva predsednika Francuske Emanuela Makrona, dan pre nego što će nove mere stupiti na snagu.

12
A- A A+

Demonstranti, podržani moćnim levičarskim sindikatom CGT, ponovo su danas izašli na ulice da iskažu neslaganje s novim zakonom o radu koji će poslodavcima omogućiti da lakše otpuštaju i zapošljavaju radnike.

Policija je saopštila da je danas protestovalo 200.000 ljudi, dok organizatori tvrde da je demonstranata bilo pola miliona.

S druge strane, Makron tvrdi da su reforme neophodne radi jačanja stagnirajuće francuske ekonomije i povećanja broja radnih mesta.

Izvor: YoutubeNa današnjim protestima širom zemlje demonstranti su mahali antikapitalističkim parolama i ličnim porukama protiv Makrona, čija je popularnost nedavno opala.

Protest u Parizu uglavnom je protekao mirno, ali su u nekoliko navrata izbili kraći incidenti između nekoliko desetina nasilnih demonstranata i policije koja je koristila suzavac. Francuski mediji navode da je tokom protesta u Bordou došlo do incidenta kada se pojavila grupa anarhista.

Generalni sekretar CGT Filip Martine ocenio je da je "prva runda" demonstrancija prošlog utora bila "dobar početak".

"Danas i u narednim danima i nedeljama važno je da se pokret uveća", istakao je on.

Danas su štrajkovale i štamparije, pa se većina francuskih listova pojavila samo u elektronskom izdanju.

Blokirana je bila i luka u Avru, dok je saobraćaj na nekim mestima bio poremećen.

Marševi i štrajkovi organizovani su nedelju dana nakon što su stotine hiljada ljudi protestovale protiv mera tokom prvih velikih demonstracija protiv Makrona otkako je on u maju izabran za predsednika, prenosi AFP.

GORI FRANCUSKA: Sukobi, "rade" vodeni topovi! FOTO

Makron je za izmenu radnog zakonodavstva koristio posebnu proceduru zahvaljujući kojoj je mogao da sprovede reformu bez poduže debate u parlamentu, što su njegovi protivnici kritikovali kao znak autoritarizma.

Izvor: Youtube

Makronov kabinet će, kako je predviđeno, u petak odobriti reformu zakona o radu, a očekuje se da će ona potom biti objavljena u Službenom glasniku i time stupiti na snagu.

U subotu se očekuje veći broj protesta, koji organizuje krajnje levičarska partija Nepokorena Francuska, koja će takođe pružiti otpor Makronovom programu koji želi da podstakne poslovanje.

Povezano

Sve vesti