Uoči izbora: Merkelovoj preteća pisma na arapskom

Autor:

Uoči izbora koji se u Nemačkoj održavaju u nedelju na kućne adrese nemačke kancelarke Angele Merkel i drugih političara stigla su anonimna preteća pisma na arapskom jeziku. Evo šta je još bilo u njima.

4
A- A A+

U pismima su beli prah i žileti, saopštila je nemačka policija.

Prve analize praha pokazale su da je reč o bezopasnoj sodi, navodi se u saopštenju, prenosi AFP.

Tekst pisama sadrži pravopisne greške, što pokreće sumnju da su ga poslali islamisti ili krajnje desničarski aktivisti u pokušaju da izazovu strah, rekao je jedan od primalaca takvog pisma, poslanik Zelene stranke Hans-Kristijan Štrebele.

Iz berlinske policije francuskoj agenciji je rečeno da je ukupno pet pisama, od kojih je jedno adresirano na supruga Angele Merkel, Joakima Zauera - primljeno juče i danas.

Druga pisma su poslata lideru bavarske sestrinske partije Merkelove Hrišćansko-demokratske unije Horstu Zihoferu, poslaniku kranje levičarske Levice Gregoru Giziju i kandidatu Zelenih Katrin Gering-Ekart, javile su državne televizije NDR i WDR.

U štampanim pismima se upozorava da je sadržina "smrtonosna" i pominje se ultraortodoksna muslimanska salafistička zajednica, a potpisana su sa "Alahu akbar", navode nemačke televizije.

Policija je saopštila da nemačka bezbednosna agencija BfV vodi istragu o pismima.

Nikad bolja: Zašto je Merkel NEUNIŠTIVA?

Sve vesti