mondo.rs

Saletova poruka Hrvatima: Nema opravdanja za 1995.

Autor:

"Sale Nacionale" otkrio hrvatskim novinarima šta misli o čuvenom odlasku njihove reprezentacije sa postolja.

45
A- A A+


Aleksandar Saša Đorđević
danas je uspešni selektor naše košarkaške reprezentacije, a 1995. godine bio je lider selekcije SR Jugoslavije koja je u Atini tog leta osvojila Evropsko prvenstvo.

Dok ovih dana boravi u Hrvatskoj, kao trener Bajerna, "Sale Nacionale" osvrnuo se i na momenat po kojem u toj zemlji pamte turnir 1995. Naravno, u pitanju je silazak hrvatske reprezentacije sa postolja zbog pobede SR Jugoslavije.

Evo šta je Đorđević u intervjuu za portal index.hr rekao o tome:

"Pritisak državnih vrhova na sportiste bio je velik, i ne samo tada. Sećam se kako su Zdovca uklonili iz reprezentacije Jugoslavije iz polufinala u Rimu. Bio sam tamo, svi smo zajedno plakali. Tako je bilo. Sportisti su se uvek koristili u razne nacionalističke svrhe i interese. Neki pametniji su se isključili, neki su to radili iz uverenja, što je sasvim legitimno. Silazak s postolja? Ne mogu da kažem da je to bio ružan čin, ali je svakako bio neprimeren za jedno tako veliko takmičenje. Nema opravdanja. Mi to danas prihvatamo kao deo ludog vremena, ali to je bio nepotreban potez. Iste godine igrali smo kvalifikacije za Eurobasket u Sofiji, a reprezentacija BiH nije htela da igra protiv nas iz političkih razloga. Ali hajde. Sportisti su često žrtve jer se nađu u tim situacijama koje ih obeleže ili ostanu ucrtane u njihov životopis".

Đorđević je tamošnjim novinarima otkrio i da su se Srbi i Crnogorci sa jedne i Hrvati sa druge strane družili u Atini.

"Istina je, bilo je napeto, između nas i njih za večerom bili su postavljeni drugi stolovi, zvali smo ih "EU stolovi". I te kako smo se družili i do danas smo ostali dobri prijatelji. To nam niko ne može oduzeti. Isforsirano su nas razdvojili, ali naša prijateljstva pre raspada države su mnogo dublja i iskrenija. Spaja nas ono što smo zajedno proživeli".

Hrvati Saleta pamte i po trojki na Eurobasketu 1997.

"Da, trojka Hrvatskoj na Eurobasketu značila mi je mnogo jer je bila prekretnica za naš srpski, u ono vreme jugoslovenski košarkaši put. Ko zna što bi bilo da je bilo obrnuto. O tome niko ne razmišlja".

Izvor: YouTubeUpitan za krah hrvatske košarke, koja nije dočekala medalju upravo od Atine, Đorđević kaže da se ne bi bavio tom temom.

"Mi imamo našu zemlju, vi imate vašu. Radimo onako kako mislimo da je dobro, a ključna reč je zajedništvo. Do njega se dolazi velikim radom, posvećenošću i odnosima u ekipi. Hoće li rezultat doći - to je već drugi nivo, ali moraju da se zadovolje osnovni preduslovi da igrač može optimalno da prenese svoj talenat na teren. Utakmice na Eurobasketu bile su jako teške, igrali ste protiv Rusije koja je bila apsolutni favorit za medalju. Odigrali ste dobro poluvreme, a potom ste pali. Teško mi je da kažem zašto".

Povezano

Sve vesti