Ona će vladati Vesterosom?! (FOTO, VIDEO)

Predstavljamo vam novu "teoriju zavere", ovoga puta, zasnovanu na istoriji našeg sveta!

21
A- A A+

Dok ne stigne osma sezona "Igre prestola", ili šesta knjiga "Pesme leda i vatre", imamo vremena da se bavimo raznim teorijama o daljem nastavku radnje!

Najnovija među njima nije plod mašte "oštrookih" fanova, već se zasniva na činjenici da je Džordž R. R. Martin svoju priču zasnovao na pravim trenucima iz istorije ljudske vrste.

15 stvari koje niste znali o kalisi Deneris Targarjen

Mnogi smatraju da su imena, i netrpeljivost između, glavnih porodica pozamljeni iz engleskog "Rata ruža", odnosno obračuna porodica Lankaster (Lanister) i Jork (Stark).

Evo zašto OBOŽAVAMO Tiriona!

Nakon što se višedecenijski sport između zavađenih porodica završio, na presto je došao Henri VIII. I tu sličnosti sa Vesterosom postaju sve primetnije!

Vladar je bio poznat po raskalašnosti, ženio se čak šest puta, i da bi isterao svoje, odnosno da bi se razveo kako bi ponovo mogao da se oženi, odvojio je crkvu u Engleskoj od rimokatoličke crkve i proglasio se njenim poglavarom.

Izvor: YouTube

Ako pogledate tog engleskog vladara iz 16. veka, primetićete da je Robert Barateon u "Igri prestola" njegova kopija!

Izvor: YouTube

Sličnosti se tu ne završavaju, pošto je Henri, prema mišljenju istoričara, preminuo od posledica zagađene rane. A Robert Barateon takođe je nastradao od rane, kada ga je rasporio divlji vepar u lovu. nasledio dečak-kraljević Edvard VI, baš kao Džofri ili Tomen, kojeg je zamenila kraljica Marija I.

Gde je nestao glumac koji je igrao Džofrija (FOTO, VIDEO)

Kraljičino insistiranje da Englesku vrati pod nadležnost Vatikana, i surovo obračunavanje sa verskim neistomišljenicima – spalila je stotine njih tokom pet godina vladavine – doneli su joj nadimak Krvava Marija.

Zvuči poznato?

Rani radovi lepe Sersei

Ako bismo išli ovom istorijskom linijom, hajde da pogledamo ko je nasledio ovu dinastiju.

Posle smrti Krvave Marije, na njeno mesto došla je kraljica Elizabeta I, koja je vladala više od četiri decenije i Engleskoj donela blagostanje. Zvali su je Dobra kraljica, i period njene vladavine smatra se zlatnom erom te zemlje. O njoj je snimljen i film "Zlatno doba".

Izvor: YouTube

Ta kraljica je bila mlada, smirena, dobrodušna i – crvenokosa.

Izvor: YouTube

I vladala je oslanjajući se na dobre savetnike, starije, mudrije i iskusnije od sebe.

Rat ruža takođe se završio crvenokosom kraljicom na prestolu – Elizabeta od Jorka venčala se sa Henrijem VII, harizmatičnim, mudrim bivšim neprijateljem. Ona je bila iz porodice Jork, a on saveznik Lankastera.

Priče koje su inspirisale Martina završavaju se mladim, "normalnim", crvenokosim kraljicama. Da li to znači da će na tronu Vesterosa sedeti Sansa Stark?

I da će je savetovati suprug, Tirion Lanister?

Izvor: YouTube

Istina, njihov brak je potrajao svega nekoliko dana, pre nego što je Tirion optužen za ubistvo a Sansa pobegla iz Kraljeve luke. Kasnije su je udali za Remzija Snežnog/Boltona, međutim, taj brak nikada nije bio važeći.

Pošto se Sansa udala za Tiriona pred sveštenikom Vere sedmoro, njen brak je, po običajima Vesterosa, crkveni i validan. Kao takvog, morao bi da ga poništi sveštenik pre nego što se udala za jezivog Remzija, što se nije dogodilo.

Zbog toga mnogi fanovi smatraju da će Sansa Stark na kraju sedeti na Gvozdenom prestolu, i da će njen savetnik i saborac biti Tirion.

Šta vi mislite? Recite nam u komentarima!

Povezano

Sve vesti