MONDO/Tanjug

Kapetan Dragan osuđen, ali brzo će na slobodu?

Autor:

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, koga je danas sud u Splitu prvostepeno osudio na 15 godina zatvora, uskoro bi mogao da bude pušten na slobodu.

112
A- A A+

Vasiljković je proveo više od dve trećine kazne, koja je još nepravosnažna, u pritvoru, i po tom osnovu mogao bi da uskoro izađe na slobodu.

Portal Index.hr prenosi izjavu Vasiljkovićevog advokata Tomislava Filakovića, koji podseća da je kapetan Dragan pre više od 11 godina uhapšen u Australiji, a obično se vreme provedeno u pritvoru računa u zatvorsku kaznu.

"Ako znamo da su dve trećine kazne izdržane, onda je kazna izdržana u celosti. To podrazumeva da se pristupi izvršenju kazne. O tome ćemo se dogovarati hoćemo li tražiti upućivanje na izdržavanje prije pravosnažnosti ili nećemo. Formalno je zapravo odslužena kazna i ovo bi u tom smislu bila očekivana presuda da pokrije dosadašnji ekstradicijski pritvor i istražni zatvor", izjavio je Filaković.

On je kazao da je njegov klijent, s obzirom na to da je 11 godina i 11 meseci bio u ekstradicionom pritvoru i istražnom zatvoru, praktično već odslužio kaznu.

Filaković smatra i da, ako Vasiljkovic zatraži upućivanje na izdržavanje kazne zatvora pre pravosnažnosti presude, može odmah zahtevati i uslovni otpust jer je za to ispunjena zakonska pretpostavka.

Vasiljkovića je danas sudu  Splitu osudio za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima.

Optužen je za zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini.

Prošle sedmice Vasiljković je izneo svoju odbranu i odbacio krivicu.

"PRESUDA JE KATASTROFALNA"

Advokat Dragan Palibrk nazvao je danas "katastrofalnom" i "političkom" presudu kojom je Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, osuđen na 15 godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj. "Smatram da je on na takvu kaznu osuđen zato što nije hteo lažno da tereti (bivšeg predsednika SRJ Slobodana) Miloševića pred Haškim tribunalom, već je svedočio u skladu sa istinom", rekao je Tanjugu Palibrk, koji dve i po godine obilazi Vasiljikovića u pritvoru i daje pravne savete, ali mu hrvatski sud nije dozvolio da se formalno uključi u odbranu, iako je to bila Vasiljkovićeva želja.

On je rekao da je žrtva montiranog političkog procesa te da mu je oduzeto 12 godina života.

Toliko je Hrvatska čekala da Australija odluči da izruči kapetana Dragana hrvatskom pravosuđu.

Presuda Kapetanu: "Hrvatska demonstrirala silu"

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, danas je na splitskom Županijskom sudu, nakon godinu dana suđenja, nepravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima, javili su hrvatski mediji.

Vasiljković je optužen da je kao zapovednik Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih snaga, odnosno zapovednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih snaga Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

"Indeks" piše da mu se na teret stavljalo i da je tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi i tokom februara u 1993. u Bruškoj kod Benkovca "mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije".

Uz to je optužen i da je tokom jula  1991. u Glini, u dogovoru sa zapovednikom tenkovske jedinice JNA," izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu i prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje."

Tokom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo naterano na beg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Split: Kapetan Dragan ostaje u pritvoru

Kapetan Dragan je kao komandant srpskih dobrovoljačkih jedinica u Hrvatskoj optužen za ratne zločine počinjene nad zarobljenim pripadnicima Hrvatske vojske i hrvatske policije u Kninu u leto 1991. godine i u selu Bruška kod Benkovca, u Dalmaciji, u februaru 1993. godine.

Dokazaću da sam nevin

Povezano

Sve vesti