• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVE KONKURENTNIJA: Na listi WEF Srbija bolja za 12

Izvor Tanjug

Srbija je po Globalnom indeksu konkurentnosti za 2017. godinu, Svetskog ekonomskog foruma, zabeležila dobar rezultat i napredovala za novih 12 mesta.

Srbija je zauzela 78. mesto od 137 zemalja, objavljeno je danas u Srpskoj asocijaciji menadžera.

Vrednost indeksa Srbije iznosi 4,14 i to je najbolji rezultat od 2010. godine.

Nismo se proslavili s konkurentnošću - 90. od 138

Srpska asocijacija menadžera (SAM) i Fondacija za razvoj ekonomske nauke FREN objavili su, u prisustvu ministra finansija Dušana Vujovića, rezultate Globalnog indeksa konkurentnosti (GCI) Svetskog ekonomskog foruma (WEF), koji je najpoznatiji i najviše korišćeni indeks konkurentnosti na globalnom nivou i značajan pokazatelj globalne pozicije neke zemlje u svetu.

Veće plate i penzije možda i ove godine

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović danas je izjavio da je sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) razgovarano o mogućem jednokratnom povećanju plata u javnom sektoru i penzija u 2017, a izvesno je da će povišica biti predviđena budžetom za 2018. godinu. "Blizu smo rešenja. Sa MMF-om smo prešli sve cifre i očekujemo da tokom sastanka u Vašingtonu na marginama Godišnje skupštine Fonda ili već prvog dana zvanične posete misije MMF-a, 26. oktobra, imamo predložena rešenja", rekao je Vujović novinarima. Istakao je da očekuje da povećanja plata u javnom sektoru i penzija budu značajna.

Komentarišući napredak Srbije na listi konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma, Vujović je istakao da smo napravili progres u mnogim oblastima.

"Nemamo inflaciju kao problem i markoekonomski pokazatelji će biti još bolji. Ove godine smo imali planirani privedni rast od tri odsto, pa smo procenu smanjili na 2,3 odsto posle razgovora sa MMF, zbog loše situacije u poljoprivredi i energetskom sektoru usled suše. Ipak, nema elemenata recesije, ovo što se čuje u medijima. Ostajemo na tome da je prognoza za ovu godinu 2,3 odsto, ali to će biti kompenzovano u 2018", naveo je Vujović.

On je naglasio da ćemo u 2018. imati rast između 3,5 i četiri odsto, a narednih godina da bi mogli da imamo i rast od pet i šest odsto.

Naveo je da Globalni indeks konkurentnosti malo kasni, na primer, u markoekonomskim pokazateljima.

Vujović je istakao da su uzeti rezultati sa kraja prošle godine za učešće javnog duga u BDP-u koji je iznosio 74,1 odsto, dok je sada ispod 64 odsto.

"U sledećoj evaluaciji bićemo znatno bolji i očekujem da ćemo napredovati za dvadesetak mesta."

Vujović je rekao, kada je reč o kreditnom rejtingu, da je Mudis povećao rejting Srbiji pre oko sedam meseci, dok su ostale agencije ostale na istom rejtingu za Srbiju u prethodne tri godine.

Prošle godine skočili za četiri

Srbija je prošle godine napredovala za četiri mesta po konkurentnosti pošto se u izveštaju GCI 2016-2017, našla na 90. mestu među 138 zemalja. Prva tri mesta na listi zauzele su Švajcarska, Singapur i SAD, a najmanje konkurentan u svetu je Jemen, na 138. mestu liste.

Objasnio je da je naša kreditna marža sada 1,3 odsto, što je četiri puta bolje nego 2014. kada je bila pet odsto i da Srbija premašuje po performansama percepcije kreditnih agencije.

Vujović zato očekuje da će agencije uskoro poboljšati kreditni rejting Srbije.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jovan Repac Predsednik Plandista

U svim apsektima Srbija se razvija otkad je SNS dosao na vlast, totalno su opravdali poverenje naroda i narod je uz Vucica i njegovu pametnu politiku, samo Aleksandar Vucic moze da vodi Srbiju ka boljem sutra i rezultati se vide iz dana u dan, neverovatno je koliko je Predsednik Vucic uradio za ovo kratko vreme na vlasti!

DžoMa

Dobar rezultat je što nismo čak ni u boljoj polovini svih rangiranih zemalja??? 🤐

special image