Bura zbog predloga zakona:"Nema porodice bez dece"

Autor:

Nakon žestokih kritika, hrvatska vlada ekspresno je povukla nacrt predloga zakona o porodici kojim je bilo definisano da "nema porodice bez dece".

3
A- A A+

Zagreb Foto: Mondo/ Goran Sivački Zagreb

Nacrt predloženog zakonskog akta povučen je dan nakon što je stavljen u javnu raspravu.

Bura je podignuta zbog nekoliko spornih odredbi, ponajviše izuzetno uske i diskriminirajuće definicije porodice prema kojoj se porodicom smatraju isključivo oženjeni parovi s decom, pa i oni razvedeni ili oni kojima su supružnici umrli, ali samo ako imaju decu.

Ovako definisana porodica u zakonskom aktu izazvala je niz primedaba i predloga, a iz nadležnog resora je saopšteno da "svesni važnosti područja koje uređuje Obiteljski zakon, kao i u najboljem interesu zainteresovane javnosti, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku povlači zakon sa Javnog savetovanja na doradu".

Protiv predstavljenog nacrta izjasnila se većina opozicionih političara, ali i HNS, manja članica vladajuće koalicije.

Propust je priznao i sam premijer Andrej Plenković, koji je ranije danas rekao da "ovako više neće moći".

"Ovakvi dokumenti mogu izazvati veliku pažnju, a u vrlo su ranoj fazi rasprave. Ubuduće neće moći da se stavljaju zakoni u javnost dok ne prođu sve nadležne koordinacije unutar vlade", rekao je premijer nakon sednice vlade.

Jedan građanin se uživo uključio u jednu radio emisiju i postavio pitanje da li to što je njegova žena izgubila dete znači da oni nisu porodica.

Lider opozicionog Mosta nezavisnih lista Božo Petrov je rekao da nikako ne bi bilo dobro da ukoliko bračni supružnici ne mogu da imaju decu to za njih znači da su "automatski isključeni".

"Novi heroj hrvatskih desničara je četnik"

Povezano

Sve vesti