• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve o Sajmu knjiga!

Izvor MONDO/Tanjug

Koliko koštaju ulaznice, ko su gosti i noviteti u programu!

Pod sloganom "Kljuc je u knjigama", 62. Medunarodni beogradski sajam knjiga okupice od 22. do 29. oktobra više od 450 domacih i stranih izdavaca, gosti u fokusu bice ruski pisac Jevgenij Vodolaskin i nemacki pisac Marsel Bajer, a Sajam otvara austrijski autor Karl Markus Gaus.

TOP LISTA: Pisci koji se valjaju u lovi!

Zemlja pocasni gost ovogodišnjeg Sajma knjiga je književnost na nemackom jeziku, a zajednickim nastupom - programom "Cetiri zemlje jedan jezik" predstavice se Nemacka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn.

Posetiocima ce biti predoceno oko 1.000 knjiga savremenih autora iz sve cetiri zemlje, od cega, zahvaljujuci saradnji sa Sajmom knjiga u Frankfurtu i Glavnim udruženjem austrijskih knjižara, premijerno cak 350 naslova.

Ambasador Nemacke u Srbiji Aksel Ditman najavio je dolazak 20 autora, koji ce svoj rad, osim na Sajmu, predstaviti i na više lokacija u centru Beograda, a sa posebnim ponosom skrenuo je pažnju na gostovanje nobelovke Herte Miler, koja ce imati književno vece i u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 23. oktobra.

Ambasador Austrije Johanes Ajgner je, najavivši da ce Markus Gaus otvoriti Beogradski sajam knjiga, rekao da je on povezan sa Srbijom na više nacina - njegovi roditelji su "folksdojceri" iz Futoga, a sam Gaus se zalagao da pisci poput Andrica, Kiša, Tišme budu prepoznati na nemackom govornom podrucju kao znacajni za svetsku književnost.

Ona piše još DESET knjiga?!

Filip Ge, ambasador Švajcarske u Srbiji, ocenio je da je zajednicki nastup cetiri zemlje pokazatelj njihove odlicne saradnje, kao i sve vece potrebe da se "cuje i cita nemacki jezik".

On je dodao da je u Švajcarskoj prisutna nova generacija pisaca koja pokazuje hrabrost i sklonost eksperimentisanju, iznenadujuci i izazivajuci svojevrsnu revoluciju koja sve više privlaci citaoce, a Sajam knjiga ce biti prilika da se i beogradska publika upozna sa nekima od njih.

Program "Cetiri zemlje jedan jezik" otvorice 23. oktobra ambasadori Nemacke, Austrije i Švajcarske, manifestacijom "Neobicna geografija", a gosti Sajma bice i Vladimir Kaminer, Jan Vagner, Folker Kucer, Ingo Šulce, Arno Kameniš, Dana Grigorcea, Melinda Nad Abonji, Jonas Lišer, Tereza Preauer, Valentin Grebner, Katrin Regla.

Predsednik Odbora Sajma knjiga Zoran Avramovic je, pored vec poznatih programa "Stvaralaštvo mladih", "Arena od reci", "Šta knjiga cini meni", najavio novinu - "Grad gost", a ove godine to ce biti Novi Sad.

Urednik programa Dragan Hamovic je skrenuo pažnju na koncept Sajma koji predstavlja spoj visoke i masovne kulture i rekao da ce izložbama, tribinama i diskusijama biti obeleženo više godišnjica: 800 godina od krunisanja Stefana Prvovencanog, 250 godina Filipa Višnjica, 170 godina "Gorskog vijenca", 150 godina od smrti Šarla Bodlera, 125 godina Ive Andrica.

Bice obeležen i vek od smrti Milutina Bojica i Vladislava Petkovica Disa, 50 godina Markesovog romana "Sto godina samoce", 50 godina romana "Derviš i smrt" Meše Selimovica i deceniju bez Nikole Miloševica i Stevana Raickovica.

Razgovori na Platou bice posveceni temama "Šta da radimo s cirilicom?", "Njegoš i mi", "Ivo Andric, sporovi i nesporne stvari", "Srbija i raspad Jugoslavije", "Vek genocida nad Srbima".

U saradnji sa "Trecim trgom" bice predstavljen niz programa "Festivala literature evropskog Mediterana" uz ucešce grckih i srpskih pisaca, a u okviru segmenta "Odjeci srpske književnosti" predviden je program "Susret sa nemackim slavistima" i "Srpska književnost u Ukrajini".

Program za decu pod nazivom "Nove igre pet petlica" bice u znaku Aleksandra Vuca povodom 120 godina od pišcevog rodenja.
Avramovic istakao veliko interesovanje izdavaca za ucešce na ovogodišnjem Sajmu.

Bice dodeljeno devet nagrada, školski dan je 26. oktobar, porodicni dani 23. i 24. oktobar, a cene ulaznica su iste kao i prošle godine - 250 za pojedinacne i 150 za grupne posete.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Serbia forever

Sve ovo padne u vodu informacijom, da je neka 'Zorana sa h' prodala najviše knjiga!? Zanimljivo je da je ona više knjiga napisala, nego što je pročitala!?

SERIJE