Počinje vakcinacija protiv gripa

Građani mogu da prime vakcinu u onoj ambulanti gde im se nalazi zdravstveni karton, uz nalog izabranog lekara

1
A- A A+

U centralnom objektu Doma zdravlja u Nišu danas je počela vakcinacija protiv gripa, a u toku popodneva i sutrašnjeg dana vakcinacija će početi i u ambulantama na gradskom i seoskom području, rečeno je agenciji Beta u toj zdravstvenoj ustanovi.

Portparolka Doma zdravlja Nevena Simović rekla je da je toj ustanovi iz beogradskog ;Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" dostavljeno 6.000 doza vakcina.

"Prošle godine smo protiv gripa vaksinisali 6.100 osoba. Ukoliko ove godine interesovanje bude veće nabavićemo dodatne doze", izjavila je Simović.

Ona je podsetila da građani mogu da prime vakcinu u onoj ambulanti gde im se nalazi zdravstveni karton, uz nalog izabranog lekara.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" ranije je saopštio da će ove godine građani biti vakcinisani vakcinom koja pored AH1N1 virusa gripa, sadrži i tipove AH3N2 i virus gripa tipa B.

Vakcina je dostavljena i domovima zdravlja u Pomoravlju

Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) "Pomoravlje" iz Ćuprije dobio je 6.070 doza vakcine protiv sezonskog gripa za Pomoravski okrug i jutros je obavio raspodelu po domovima zdravlja, izjavio je Tanjugu epidemiolog ove ustanove Ivica Jocić.

Dom zdravlja u Jagodini dobio je 1.565 doza, od kojih će 200 dati Gerontološkom centru u ovom gradu, Paraćin 1.800, Svilajnac 1.000, Ćuprija 650 od kojih je 50 zadržao ZZJZ, Despotovac 600 i Rekovac 455 doza",precizirao je Jocić.

"Vakcine su stigle u subotu i jutros distribuirane Domovima zdravlja i imunizacija može početi, zavisi kako su Domovi zdravlja organizovani, ali, verujem, svi će početi imunizaciju ove sedmice", rekao je Jocić.

On je istakao da ovaj broj vakcina, s obzirom na iskustva ranijih godina, sasvim zadovoljava potrebe stanovništva Pomoravskog okruga.

Jocić je istakao da gripa u Pomoravskom okrugu nema a ZZJZ obavlja nadzor nad bolesnima sa kliničkom slikom sličnom gripu.

Epidemiolozi ZZJZ ističu da vakcinu treba obavezno da prime svi, posebno osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici, dijabetičari, osobe koje boluju od kardiovaskularih bolesti, ali i zaposleni u javnim službama koje su od vitalnog značaja za državu, šalterski radnici, medicinsko osoblje, osoblje u gradskom prevozu, prosvetni radnici, pripadnici policije...

Vakcinisaćete se protiv gripa?Ovo obavezno uradite

Vakcina protiv gripa: Istine i zablude

Povezano

Sve vesti