Da li ste čuli za crni beli luk? Evo kako se pravi i kako utiče na zdravlje.
Crni beli luk nastaje fermentacijom svežeg belog luka, na prirodan način.
To nije baš sasvim nova namirnica - uputstva za pravljenje crnog belog luka na Internetu postoje već nekoliko godina, ali je tek sada počeo više da se konzumira.
Ima blago sladak ukus i prilično neutralan miris, što nije svojstveno belom luku, a oni koji su ga probali kažu da podseća na ukus sojinog sosa. Dakle, i ukus i miris su blaži nakon fermentacije, što je super za one koji vole beli luk ali ga ne jedu zbog jakog mirisa.
Ako biste da ga napravite, potrebno je da glavice belog luka nekoliko nedelja držite na niskoj temperaturi i u vlažnom okruženju. Tako će enzimi koji svežem belom luku daju jak miris, postepeno početi da slabe. Prilikom tog procesa, luk će početi da dobija i nove ukuse, a menja se i tekstura.
Drugi način da se napravi crni beli luk je krčkanje u loncu za sporo kuvanje, i to ovako: stavite luk u lonac, dobro obložite folijom i ostavite da se krčka na 65 stepeni Celzijusovih desetak dana.
Slažemo se, to je dosta vremena, ali su efekti na zdravlje višestruki. Crni veli luk je bogat vitaminom C, B6 i manganom, poboljšava imunitet i apsorpciju minerala. Sadrži deset puta više antioksidanata u odnosu na svež luk.
Može da se jede na isti način kao i sveži beli luk - sirov, kuvan… a glavna prednost ovog luka je to što je miris blaži pa ne uzrokuje loš zadah niti isparavanje iz kože.
Pogledajte u videu kako izgleda proces pripreme:
Da li ste već probali crni beli luk?