• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog ovih ŠEST promena NBA liga neće biti ista!

Autor Mladen Šolak

Sezona u kojoj će čak šestorica srpskih igrača zaigrati u SAD biće prekretnica za najjaču ligu iz nekoliko razloga. Krupne novine već su stupile na snagu.

NBA liga ulazi u sezonu koja će u Srbiji izazvati verovatno najveću pažnju još od doba uspeha Vlada Divca i Predraga Stojakovića u Sakramento Kingsima.

Osim toga što ćemo na parketima u SAD gledati naše novajlije Miloša Teodosića (El-El Klipersi), Bogdana Bogdanovića (Sakramento Kingsi) i Radeta Zagorca (Memfis Grizliji) uz starosedeoce Nikolu Jokića (Denver), Bobana Marjanovića (Detroit) i Nemanju Bjelicu (Minesota), američka košarka biće interesantna i ovdašnjoj i svetskoj publici i iz niza drugih razloga.



Dok je šampion Golden Stejt odmarao i vodio tihi i bučni "rat" sa predsednikom Trampom, u Oklahomi je nastajao novi "supertim", dolascima Pola Džordža i Karmela Entonija kod Rasela Vestbruka. Istovremeno, Boston se dodatno ojačao formiranjem nove "osovine" Kajri Irving - Gordon Hejvord, Hjuston je upario sjajan tandem Kris Pol - Džejms Harden, a Lebron Džejms u Klivlendu je okupio proverene snage - svog najboljeg prijatelja Dvejna Vejda, ali i fenomenalnog Ajzeju Tomasa.

Za to vreme, rukovodstvo NBA lige pripremalo je teren za nastupajuću godinu, koja će iz nekoliko razloga biti i zaista novi početak najjačeg takmičenja na svetu. Ovo su neke od najkrupnijih promena.

NOVIH 60 "RADNIH MESTA"

Leto 2017. godine ostaće upamćeno po interesantnoj novini u NBA - uvođenju takozvanih "dvosmernih" ugovora, koji su obezbedili još 60 "radnih mesta" za košarkaše u najjačoj ligi i u njenom "predvorju".

U želji da afirmiše razvojnu, "Dži" ligu, NBA je po ugledu na NHL stvorila novi, "hibridni" status igrača, koji bi faktički bio prisutan u oba ranga. Primera radi, taj igrač je došao na zvanični trening kamp NBA ekipe, za to dobio 50.000 dolara izuzetih od "seleri kepa" i potom je potpisao "dvosmerni ugovor" koji i njemu i njegovom timu donosi određena prava i obaveze.

Ukratko, igrači sa tim ugovorom mogu da tokom sezone provedu maksimalno 45 dana sa NBA ekipom, odnosno van razvojnog tima. Ako se taj rok "probije", košarkaš potpisuje regularni NBA ugovor ili postaje slobodan agent. Krajnji rok za potpisivanje ovih ugovora je 15. januar, a najveća moguća zarada igrača je 279.000 dolara.

U praksi, ovaj ugovor pre svega omogućava ekipama da dovedu igrače koji bi tokom ligaške faze sezone mogli da "uskoče" u slučaju povrede člana "prvog" tima. Tokom plej-ofa ovi ugovori ne važe, a značajno je da je NBA timovima dozvoljeno da na ovaj ugovor dovode i igrače iz Evrope, ali im je zabranjeno da u tu svrhu plaćaju obeštećenje.

Primera radi, prošlosezonski plejmejker Crvene zvezde mts Nejt Volters potpisao je ovog leta "dvosmerni" ugovor sa Jutom Džez.

KAZNA ZA ODMARANJE - 100.000 $

Rukovodoveće telo NBA lige ("Board of Governors") takođe je, poslednjeg dana septembra, usvojilo važno pravilo o uslovima pod kojim zdrav igrač može da odsustvuje sa utakmice.

S obzirom na to da je prethodnih sezona kancelarija komesara nasumično kažnjavala timove zbog nedovoljno opravdanog odsustva (velikog broja) košarkaša, ove sezone to područje je regulisano odredbom, definisanom u nekoliko tačaka.

Ukratko, timovima će i dalje biti dopušteno da odmaraju košarkaše kada je to neophodno, ali će im biti savetovano da to rade kada igraju kod kuće. Takođe, očekuje se da najveće zvezde i tada dođu na utakmicu, da sednu na klupu "u civilu" i da budu dostupni navijačima pre utakmice.


- Pre svega, timovima je zabranjeno da odmaraju košarkaše tokom značajnih utakmica, koje se prenose na nacionalnim TV kanalima. Kršenje ovog pravila biće prekršaj, kažnjiv iznosom od 100.000 dolara.

- Osim u vanrednim okolnostima, tim ne bi trebalo da odmara više zdravih igrača na jednoj utakmici, a pogotovo ne na gostovanju. U situacijama kada timovi ipak reše da odmaraju košarkaše, oni bi trebalo da budu vidljivi publici (dakle - da sede na klupi) i da budu dostupni navijačima.

"Iskreno se nadam da će ova pravila biti prihvaćena i da će timovi shvatiti da imaju najveću obavezu prema navijačim - prema košarkaškoj zajednici", izjavio je komesar NBA lige Adam Silver.

PRVI PUT - LOGO I REKLAMA NA DRESU

NBA liga napravila je ove godine radikalan zaokret i omogućila timovima da jasno na opremi istaknu i logo poznatog proizvođača i i reklamu sponzora.

Posle 11 godina, NBA i Adidas su prekinuli saradnju, pa je ovog leta zvanično stupio na snagu osmogodišnji ugovor lige sa kompanijom "Nike", nezvanično vredan oko milijardu dolara.

Na osnovu te saradnje, ugovorene 2015, "Nike" je dobio pravo da prvi istakne svoj logo na dresu, što mu ranije nije bilo dozvoljeno, kao potom ni Reebok-u, ni Adidasu. Uz to, timovima je odobreno i pravo da dodatno zarade isticanjem amblema sponzora, za šta je predviđen prostor na levom ramenu "uniforme".

"Nike" je svakom timu namenio četiri varijante dresova, a male reklame sigurno će stajati na opremi bar tri godine, na koliko je potpisan važeći ugovor.



Interesantno je pomenuti i to da je "Nike" odustao od Adidasove revolucionarne ideje (realizovane u poslednje četiri godine), da timovi igraju u dresovima sa rukavima, kako bi te majice navodno bile popularnije kod navijača. Ispostavilo se da to i nije bio baš pun pogodak.

MERE PROTIV "PUŠTANJA" UTAKMICA

 "Napravili smo važan, konkretan korak na putu ka našem dugotrajnom cilju - većem kvalitetu mečeva. Promene koje smo napravili bile su neophodne da bi podstakle takmičarski duh naših timova", rekao je predsednik NBA operacija Bajron Spruel.


Borba protiv namernog "puštanja" utakmica (popularnije - "tankovanja") u borbi za izbor što boljeg "rukija", izazvala je krupnu reformu drafta, koji će sledećeg leta biti poslednji put dočekan na tradicionalni način.



Prema ideji NBA zvaničnika, ubuduće nećemo tako često pratiti neslavne primere i nizove poraza, kakve su nedavno beležili Siksersi, svesno vezujući i po 28 vezanih neuspeha (2014/15, 2015/16) da bi došli do koledž zvezde koju žele.

Šta se promenilo?

Prema novim pravilima, prednost na draft lutriji imaće TRI tima sa najlošijim skorom, a ne samo jedan - poslednjeplasirani. Sada će sva tri imati po 14 odsto šansi da na izvlačenju dobiju prvog "pika", za razliku od dosadašnjih procenata, koji su favorizovali najlošijeg (25%), zatim drugog najlošijeg (19,9) i trećeg (15,6%).



NBA liga, posle ogromnog priliva novca prošle godine (TV ugovor od 24 milijarde) ne želi više da organizuje utakmice bez takmičarskog naboja i sa predvidljivim krajem. Zato je ova mera smišljena kao pokušaj da što manje timova namerno gubi. Da li će i koliko biti uspešna - videće se brzo, jer bi i ove sezone mogla biti vođena trka pojedinih timova za NEulazak u plej-of, radi bolje pozicije u draft lutriji.

"Tankovanje" je štetno, a ova reforma je daleko od savršene, ali se nadam da će nova pravila odvratiti timove od pokušaja da završe sa najgorim skorom", izjavio je komesar lige Adam Silver.

"ZAZINO" I "HARDENOVO" PRAVILO

Reagujući na dešavanja na NBA terenima prošle sezone, liga je dala sudijama instrukcije da sude u skladu sa novim pravilima, nazvanim po dvojici igrača. Sam pomen nezvaničnih imena ovih pravila nagoveštava šta će ona određivati.

"Pravilo Zaze Pačulije" odnosi se na takozvano "uklizavanje" ili podmetanje noge ispod nogu šutera, čime se napadaču smanjuje prostor za doskok. Pačulija je upravo to uradio Kavaiju Lenardu u prvoj utakmici prošlosezonske plej-of serije, povredio ga i izbacio ga iz plej-ofa, otvorivši Voriorsima dodatno vrata finala.

Zazino pravilo glasi: Sudije će dosuditi prekršaj, a onda će koristiti video snimak da utvrde da li je napravljen namerni faul. Posle utakmice, zvaničnici lige takođe će pregledati te snimke i retroaktivno će moći da ocene prekršaj kao teži ili blaži od dosuđenog.

"Mislim da je to pravilo dobro i da će zaštiti igrače od povreda. Mislim da je dobro i da će učiniti defanzivce opreznijim", rekao je Lenard, koga je Pačulija povredom izbacio iz serije pri vođstvu San Antonija od 21 poena razlike sredinom treće četvrtine prve utakmice protiv Voriorsa.

...
Izvor: YouTube



"Pravilo Džejmsa Hardena", sa druge strane, reguliše ponašanje napadača i cilj je da ga spreči da namerno stvara kontakt sa defanzivcem da bi iznudio faul i slobodna bacanja.

Dosuđivanje prekršaja pri šutu prilično se otrglo kontroli NBA ligi prethodnih godina, a lider Hjustona to je koristio i koristio i tako iznudio gomilu slobodnih bacanja samo na brz zamah ili pokret telom unapred, najčešće pri minimalnoj reakciji odbrane.

S obzirom na to da je "Brada" stvorio umetnost od iznuđivanja prekršaja, NBA liga je pokušala da mu stane na put i odlučila da sudije ubuduće dosuđuju prekršaje pri pravom pokušaju šuta ("pokret šutera nagore"), a da ignorišu insistiranje napadača na kontaktu rukama.

"Takođe, ako sudije procene da se napadač svesno bacio u telo čuvara ili da ga je uhvatio za ruku da bi iznudio kontakt, onda će biti dosuđen faul u napadu", objašnjeno je.

Harden prošle godine nije dobio MVP titulu, ali je bar dobio svoje pravilo. Videćemo da li će i koliko sudije moći da se izbore sa njegovim glumačkim naletima, koji su mu postali zaštitni znak koliko i čuveni ukršteni korak.

...
Izvor: YouTube





OL STAR BEZ 'ISTOKA' I 'ZAPADA'

Posebno zvučna promena ozvaničena je i ove nedelje, kada je liga saopštila da će kapiteni Ol-star ekipa sami birati saigrače u startnim petorkama, u kojima više neće važiti podela na Istok i Zapad.

Ovako drastična izmena decenijske prakse predstavljena je u utorak i podrazumevaće da kapiteni timova Istoka i Zapada u Los Anđelesu 18. februara budu igrači koji dobiju najviše glasova navijača.

Ol-star timovi biće određivani na ovaj način:



- Navijači, igrači i korisnici društvenih mreža odabraće po pet startera u obe konferencije, dok će glasovima trenera biti proglašeno po sedam rezervi u oba tima. Imena ta 24 igrača potom će biti napisana na cedulje, sa kojih će kapiteni dva tima birati svoje ekipe.

Novi sistem omogućiće da igrači iz obe konferencije igraju jedni protiv drugih i stvoriće šansu da saigrači iz timova budu rivali na Ol-star meču. Takođe, zavisno od sastava Istoka i Zapada, moguće je da igrači koji su glasovima izabrani u startere zapravo ne počnu utakmicu.

Za sve će se birati kapiteni, koji bi prošle godine, prema broju glasova, bili Lebron Džejms i Stef Kari.



Nova NBA sezona startovaće u utorak, 17. oktobra i trajaće najkasnije do 17. juna. Biće to dovoljno vremena za uživanje u najboljoj košarci i za praćenje navedenih promena koje su kod mnogih dodatno povećale interesovanje za takmičarsku 2017/18.

Još samo da počne.

Komentari 27

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

gagi

Jokic is stvarno strasan talenat, ali Teo i Bogdan nece dugo igrati u NBA.

Neko

Smanjiti marketing i ostale gluposti. Kad gledam nba utakmicu obicno utakmica pocne pola sata kasnije nego sto pise zbog njihovih glupih recitovanja,pevanja i ostalih gluposti. Zatrovana nacija

Pedja

@Neko teo je inteligentan.ovo je radilica

Najnovije

Kolumnisti