• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fiskalni savet: Koliko raste BDP, toliko i plate

Izvor Fonet

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović ocenio je za NIN da će rashodi za plate u javnom sektoru penzije u 2018. godini biti u skladu sa mogućnostima pa bi od naredne godine mogle da rastu u skladu sa privrednim rastom.

Penzije bi rasle tako da se sve ili barem polovina oduzetih, iznadprosečnih, penzija vrati, dok u slučaju plata postoji prostor da se nadoknadi polovina umanjenja, rekao je Petrović.

MMF završio: BDP raste 2,3%, a plate...

Beograd smanjio dug za 100 miliona evra

Petrović je rekao i da je gradonačelnik Beograda Siniša Mali u dug Grada, koji je izračunao na 1,2 milijarde evra, računao i kamate koje će se plaćati ubuduće i ukupne obaveze javnih komunalnih preduzeća, uključujući i njihove tekuće obaveze. Dug se tako ne računa, rekao je Petrović i naveo da je Fiskalni savet izračunao da je dug Grada za vreme mandata smanjen za najviše 100 miliona evra, iako Mali tvrdi da je smanjenje oko pola milijarde.

Suština je, objasnio je on, da ni penzije, ni plate u javnom sektoru ne smeju naredne godine rasti više od nominalnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) koji procenjujemo na pet odsto.

Tačno je da smo razmatrali i povećanje svih penzija za pet odsto, ali ne smatramo da je to opravdano, ni ekonomski, a ni pravno, dodao je Petrović.

Petrović je protiv i nastavka zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, jer posle tri godine "uzima danak" i počinje negativno da utiče na kvalitet javnog sektora i državne uprave.

Procena Fiskalnog saveta je i da će u 2018. godini u budžetu biti prostora sa smanjenje poreza i doprinosa na rad, odnosno između 15 do 25 milijardi dinara koje se za to mogu iskorisiti, rekao je Petrović.

To se može iskoristiti na smanjenje poreza na zarade i doprinose sa 64 na 62 odsto, odnosno na 60,5 odsto ako bi za to bilo izdvojeno 25 milijardi. I to ne podrazumeva povećanje PDV, precizirao je on.

Rasprava: Koliki je dug Beograda

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Branko

A cekaj ovaj Pavle Petrovic stvarno veruje da nije bilo zaposljavanja u drzavnim sluzbama u prethodne godine? E moj profesore gde Vi zivite? Krajnje je vreme da izadjete iz Vasih lepih kancelarija, skupih odela i besnih limuzina ali ne mozete nije to lako, razumem u potpunosti. Tako isto bih i ja pricao da sam na Vasem mestu i da mi je plata kao Vasa(500.000.dinara)

special image