Temperature su sve niže, dani sve kraće, a sve to dovodi do povećanog rizika od sezonske depresije. Ali, evo saveta stručnjaka kako da pobedite "jesenji bluz"!
U jesenjim danima, kišnim i tmurnim, pred velikim smo iskušenjem da se ušuškamo pod cebe i ostanemo kod kuce da se izležavamo. Tim danima skloniji smo i tome da sebi pokušavamo da popravimo raspoloženje hranom.
Nedostatak fizicke aktivnosti, tipican za jesen, nikako nije dobar za nas i povecava rizik od sezonske depresije, a to je narocito šok za organizam jer je velika promena posle suncanih letnjih dana u kojima smo bili aktivniji.
Doktori su ustanovili da se kod ljudi primecuje niz sezonskih problema na pocetku jeseni, a medu njima su i nizak nivo fizicke i mentalne energije, kao i suva koža i kosa.
Takode, na pocetku jeseni smo skloniji nadutosti, cemu doprinosi smanjena fizicka aktivnost. Umor i stres takode slabe naš imuni sistem, zbog cega smo podložniji prehladama i virusima.
Doktroka Don Harper kaže da je od izuzetne važnosti da unosimo nutrijente, vitamin C, da bismo ojacali imunitet i "oterali" viruse i prehlade, ili ih barem lakše podneli.
Ona takode savetuje da slušamo svoje telo. "Ako osecate kao da previše forsirate sebe, verovatno to i jeste istina. Stres i nedostatak sna su najcešci okidaci za vecinu jesenjih zdravstvenih problema", kaže ona.
Dr Harper dodaje i da na sve moguce nacine pokušamo da se odupremo iskušenju da se nezdravo hranimo. "Pokušajte da se držite sezonske ishrane, dakle jedite puno zelenog lisnatog povrca, proteina i namirnica bogatih nutrijentima".
Ukoliko smatrate da ne unosite dovoljno vitamina ili vam je imunitet previše oslabljen, doktorka savetuje da uzmete vitaminske suplemente.
"Mnogi koriste jesen kao period kada treba da obnove garderobe, a koliko nas misli o zdravlju na pragu nove sezone?
I nutricionistkinja Andelik Panagos ima nekoliko saveta koji ce vam pomoci da pobedite takozvani jesenji bluz.
Da vam koža, kosa i nokti ne bi bili suvi, savetuje da jedete dosta zelenog povrca, kako biste uneli dovoljno cinka i magnezijuma. Pored toga, savetuje da jedete i govedinu, jagnjetinu i krompir kako biste snabdeli organizam vitaminom B.
Fokusirajte se na unošenje namirnica bogatih vitaminima C, A i E, kao i namirnica bogatih cinkom, da biste ojacali imunitet i zaštitili se od prehlade i gripa. Dr Panagos savetuje da jedete kelj jer je bogat gvoždem, vitaminima C, A i K, kao i hranljivim vlaknima.
Jedite zeleno lisnato porce, avokado, orahe, žitarice i tamnu cokoladu jer istraživanja pokazuju da pomaže u borbi protiv sezonske depresije i umora.
Mirodija može da vam pomogne u boljem varenju, posebno ako ste naduti i imate gasove. Menta, limunov sok, ruzmarin, beli luk i praziluk su takode prebiotici koji ce pospešiti rad dobrih bakterija u organizmu, zakljucuje nutricionistkinja.