MONDO/Srna

Drama posle presude Oriću: Šta predlaže Dodik

Autor:

Milorad Dodik ocenio nedopustivim što je Sud BiH danas prvostepeno oslobodio komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pozvao Srbe koji rade u u pravosudnim institucijama BiH da ih napuste.

5
A- A A+


Predsednik RS je pozvao na jedinstvo sve srpske predstavnike u institucijama BiH kada je reč o Sudu i Tužilaštvu BiH.

"Ova presuda je nedopustiva jer se promoviše da je normalno da Musliman ubije Srbina. Takav slučaj je bio i za vreme Otomanskog carstva", istakao je Dodik nakon sastanka u Banjaluci sa predsedavajućim Predsedništva BiH Draganom Čovićem u Banjaluci.

On je naveo da će o ovoj presudi i o Sudu i Tužilaštvu BiH razgovarati sa svim važnim ljudima u Srpskoj.

Oslobođen Naser Orić!

SMAK PRAVOSUĐA U BiH

Ovakva presuda Naseru Oriću predstavlja dovoljan impuls da se definitivno održi referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH u Republici Srpskoj, smatra predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović.

Mitrović je rekao Srni da ovako katastrofalna presuda znači "smak pravosuđa u BiH" i da oslobađanje Nasera Orića predstavlja "dno dna" i da onda više nema potrebe za procesuiranjem ratnih zločina nad Srbima, jer će poučeni ovim iskustvom svi biti oslobođeni.

"U slučaju presude Naseru Oriću dominirala je politika, jer u ovom slučaju postoji sasvim dovoljno dokaza za osuđujuću presudu", zaključio je Mitrović.

"Vadio oči sudiji Iliću!"

PORAZ I KRAJ SUDA BiH

Predsednica Udruženja žena žrtava rata Božica Živković Rajilić smatra da presuda Suda BiH predstavlja poraz i kraj Suda BiH.

"Desetine mrtvih - žrtava Nasera Orića i njegove jedinice na području Podrinja, ali i po drugim ratištima ništa ne znače za Sud i Tužilaštvo BiH. Oni su unapred instruisani da zločinci budu oslobođeni i da se prikažu kao oslobodioci i heroji, a za srpske žrtve u ovoj zemlji niko ne mari", rekla je Rajilićeva Srni.

Ona je navela da je poruka da su Srbi legitimne mete, koje može da ubija kako i ko hoće i da za to nikada neće odgovarati.

"Taj sud ne treba nikome, tako radeći, pogotovo ne Srbima i treba na svaki način gledati kako da se taj sud uništi ili da se bar Srbi izuzmu iz ikakvog učešća i saradnje sa tim sudom", zaključila je Rajilićeva.

Naser Orić u uniformi "Arkanovih tigrova" (FOTO)


Sud BiH oslobodio je danas prvostepeno komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića po svim tačkama optužnice za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

Orića i Muhića optuženica je teretila da su 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Povezano

Sve vesti