CIES: Superligaši najmanje koriste strance

Autor:

Ubedljivo najviše Kiprani... Od svih superligaša najviše "minuta" u ovoj sezoni dobijali su "stranci" u Crvenoj zvedi, dok su odmah iza Vojvodina i Partizan.

CIES: Superligaši najmanje koriste strance Foto: MONDO/Mario Milojević - ilustracija

Međunarodni institut za fudbalsku statistiku (CIES) iz Švajcarske novim istraživanjem pokušao je da sazna u kojim se to ligama (31 najbolja evropska), i samim tim klubovima, najviše koriste stranci na početku ove sezone.

Ukupno, fudbaleri koji su rođeni van zemlje u kojoj trenutno nastupaju, igrali su 41,6% od svih odigranih minuta u dosadašnjem delu domaćih prvenstava, a najveći procenat je u kiparskim klubovima u kojima gotovo da i nisu nastupali domaći fudbaleri.

Oni su u manjini...

Prednjače Apolon Limasol (99,8% minuta), Anortozis (95,3%) i AEK Larnaka (91,5%). Od samog vrha nisu daleko ni Galatasaraj (Turska) i Čelsi (Engleska) kod kojih je ovaj procenat viši od 90%.

Od 466 analiziranih klubova, samo trojica su koristili strogo fudbalere iz njihove nacije: ukrajinski klubovi Oleksandrija i Veres, odnosno finski HIFK...

U ovom istraživanju pominje se i Superliga Srbije, moglo bi se reći u pozitivno kontekstu. Ukupno gledano u kiparskoj ligi su najviše zastupljeni stranci (80,2%), potom slede Turska (73,3%), Engleska (61,2%), Belgija (61%), Grčka (57%), Italija (55%), Portugal (53.9%), Nemačka (50,5%), dok su u šampionatu naše države stranci dobili najmanji procenat minuta - svega 15%.


To je recimo duplo manje od suseda Hrvatske (28,7%) odnosno skoro tri puta manje od Španije (39,4%).

Gledajući pojedinačno, Crvena zvezda je 36,7% odsto minuta koristila strance, Vojvodina je iza njih sa 34% svih minuta, dok je treći Partizan sa 26,3%.

Četvrti je Javor (26,2%), a potom slede Čukarički (24,9%), Spartak (20,8%), Radnik (17,1%), Mladost (15,1%), Rad (12,9%), dok su drastično ispod ostali klubovi: Radnički Niš (9,5%), Borac (8,1%), Voždovac (4,1%), Voždovac (1,2%), Napredak (1,7%), Bačka (1,5%) i Mačva (0,1%). Detaljnije pogledajte OVDE!

Podsetimo, Superliga Srbije je od ove sezone smanjila broj dozvoljenih stranaca, odnosno u protokolu za meč mogu se naći samo četvorica koja nemaju pasoš naše zemlje.

Tagovi:
Sve vesti