• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NE LETE: Migove nećemo videti, bar do juna 2018.

Izvor MONDO/Agencije

Ruski "migovi" koji su stigli u Srbiju biće u operativnoj upotrebi od juna 2018. godine, tako da ih građani neće videti na paradi za Dan oslobođenja, 20 oktobra.

Naših šest novih "mig-ovi 20", koji su pod povoljnim uslovima nabavljeni u Rusiji, će doduše biti sklopljeno nakon transporta do 20. oktobra, ali oni tada neće leteti. U operativnom stanju biće tek negde od leta sledeće godine.

Avioni će povodom Dana oslobođenja Beograda, samo moći da bud prikazani na vojnom aerodromu u Batajnici, a da bi poleteli moraju da prođu i remont i modernizaciju.

U operativnoj upotrebi Vojske Srbije biće tek kada budu podignuti na nivo generacije "4+".

Migovi dopremljeni iz Rusije neznatno se razlikuju od četiri "miga 29" koje srpsko vojno vazduhoplovstvo već ima.

MiG 29
Izvor: YouTube

"Oni u ovom trenutku imaju 28 godina, različitog su godišta, dopremljeni su u letećem stanju, tj. nisu stajali negde van resursa nego su bili u aktivnom letećem sastavu vazduhoplovstva Ruske federacije", rekao je pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.

Vest o "letnom stanju" tek za osam meseci pomalo je razočarenje za srpsku javnost, gde se stekao utisak da teretnjakom dopremljeni avioni treba samo da se "prišrafe" i mogu da lete.

Pre manje od mesec dana na sednici resornog odbora Skupštine Srbije, ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio da će avioni stići "remontovani, uređeni i prebojeni". Međutim, sada je komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, general-major Ranko Živak, izjavio da će migovi "biti sastavljeni" do 20. oktobra i proslave Dana oslobođenja Beograda, ali da neće leteti.

Pitanje dve verzije

Govoreći o činjenici da je među šest aviona koji su stigli iz Rusije i tri aviona u nešto modernijoj verziji "9-13", koju Rusija nije izvozila i koju srpski piloti nisu koristili, Banković je rekao da su mišljenja podeljena oko toga da li će za njihovu upotrebu biti potrebna dodatna obuka. "Neki piloti tvrde da nema nekih velikih razlika između verzija "9-12" i "9-13", što se tiče letačke strane, a neki opet misle da ima. Ako pogledamo ruska iskustva, mnoge njihove jedinice su imale u svom sastavu i jednu i drugu verziju. Dakle, oni tu razliku ne poznaju", rekao je Banković. Oznaka aviona u ruskoj avijaciji je identična za obe podvarijante, odnosno oni su za ruske avijatičare "MiG-29", bez sufiksa.

On je dodao da tek onda predstoji predizvozna priprema aviona, koja podrazumeva skidanje i vraćanje u Rusiju delova opreme koji se prema njihovim propisima ne mogu izvesti iz te zemlje Rusije.

Potom sledi unifikacija sa "MiG-ovima 29" koji lete u srpskoj avijaciji, a koji su prilikom remonta modifikovani i dobili su novi višenamenski pokazivač u kabini i novi sistem za navigaciju i komunikaciju usklađen sa međunarodnim zahtevima iz te oblasti.

Ali, iznenađenja ne bi trebalo da bude jer, podseća vojni analitičar Aleksandar Radić, nakon postizanja dogovora o donaciji "MiG-ova" u Moskvi, tadašnji premijer Aleksandar Vučić najavio da ugovor predviđa da se avioni usklade sa našima u roku od 9 do 11 meseci od datuma početka radova.

"To je Vučićeva izjava, za koju verujem da je potpuno tačna, jer je verovatno zasnovana na informaciji ruske strane prilikom pregovora. I površnom analizom jasno je da informacija dolazi iz stručnih krugova i da nije politička manipulacija već stav ljudi iz struke koliko je vremena potrebno za te radove. S obzirom da je tek posle 20. oktobra, odnosno javnog predstavljanja aviona, dolazi taj 'nulti dan', ako se držimo Vučićeve izjave možemo da zaključimo da će avioni biti u letnom stanju u leto i početkom jeseni sledeće godine. Tu pričamo samo o pet aviona, jer je jedan već vraćen u Rusiju na remont", rekao je Radić.

Novinar specijalizovanog vazduhoplovnog portala Tango siks (www.tangosix.rs) Živojin Banković rekao je da su izjave generala Živaka o početku radova tek nakon 20. oktobra u koliziji sa onim što su političari do sada govorili i podsetio da su stizale čak i najave da će avioni stići remontovani i modernizovani i da će u oktobru već biti u letnom stanju.

Stigla dva aviona "MiG 29" u delovima

"Ove nove informacije su razočaravajuće jer su avioni stigli potpuno nespremni za letenje. Za devet meseci, od kako je najavljeno da je postignut dogovor, sigurno je moglo sve da se završi. I da se obavi predizvozna priprema i da se povadi sve rusko što nije za izvoz (sistem prepoznavanja svoj-tuđ, navigacijska i komunikacijska oprema sa kripto zaštitom)", rekao je Banković.

On je podsetio da su pregovori počeli još 2016. godine i da je od objavljivanja da je dogovor postignut prošlo više od devet meseci.

Komentari 56

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Boban zubni

Nije stigla leva pedala da zarula mig,a Vulin posto nije sluzio vojsku nezna da koristi kurblu

Vatro Marx

Tipicno srpska posla, izduvase previse toplog vazduha iz ustiju a sta sada.

keja

Sve pohvale za braću Ruse. Prodali 66 tona starog željeza za 180 miliona eura...

special image