PRATE TRENDOVE: Srbi u Pragu gajili supermarihuanu

Autor:

Supermoderne ilegalne plantaže marihuane otkrivene su u Pragu a na njima su drogu za tržište EU uzgajali - Srbi, otkrila zajednička akcija češke i srpske policije.

5
A- A A+

Češka i srpska policija zajedno su zatvorile kanal šverca droge u zemlje Evropske unije sa super modernih ilegalnih plantaža marihuane koju su Srbi gajili u Pragu i pohapsile 10-članu srpsko-češku kriminalnu grupu, saopštila je danas češka Nacionalna centrala za borbu protiv narkotika.

U zajedničkoj operaciji nazvanoj "Hvala" sedmoro ljudi uhapšeno je u Češkoj, troje u Srbiji, a češka policija u četvrtima na periferiji Praga otkrila je u tri porodične kuće moderne ilegalne plantaže marihuane s kapacitetom za proizvodnju tone te droge i zaplenila 3.000 komada rastinja i 210 kilograma sušene marihuane.

MADE IN SERBIA: Naša droga pravljena za Nemce

"Objekti su bili opremljeni najmodernijom tehnologijom za gajenje biljaka. Marihuanu su gajili specijalno obučeni baštovani a redovno su dolazili da ih kontrolišu organizatori grupe iz Srbije", kazala je portparolka češke Centrale Barbora Kudlačkova.

Članovi te kriminalne grupe iz Srbije pod lažnim identitetom iznajmljivali su porodične kuće i nekretnine u Češkoj i pretvarali ih u efikasne plantaže marihuane, koja je prema saznanjima policije bila namenjena daljem švercu u zemlje Evropske unije.

Prema istrazi sprske policije, novac su članovi kriminalne grupe koristili za kupovinu nekretnina, vozila i preduzeća u Srbiji, a u ovoj operaciji policija u Srbiji zaplenila im je 160.000 era u gotovini, tri automobila, sedam stanova, jednu diskoteku i jednu kafanu, saopštila je češka policija.

Na optužnicu u češkom zatvoru čeka sedam članova te grupe, u Srbiji tri. Operacija "Hvala" se nastavlja i češka policija očekuje dalje hapšenja i povezivanje te krivične istrage s nekim ranijim nerešenim slučajevima.

U Češkoj srpskim i češkim plantažerima marihuane preti do 12 godina zatvora.

Povezano

Sve vesti