SPEKTAKL u Novom Pazaru: Turska, Erdogan! FOTO

Hiljade građana u Novom Pazaru srdačno su dočekale turskog i srpskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i Aleksandra Vučića. Ori se gradom: Turska, Erdogan!

238
A- A A+

Veliki broj građana Novog Pazara i okoline okupio se ispred Gradske uprave u tom gradu, kako bi pozdravio predsednike Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana koji su u to mesto stigli nešto posle 13 časova.

Skoro svaka zgrada u centru grada ukrašena je zastavama Turske i Srbije i bošnjačkom ili transparentom "Dobrodošli u Novi Pazar", "Vučić - Erdogan", dok preko puta Gradske uprave dominira transparent sa velikom slikom predsednika Turske, uz tekst "I za reči i za postupke" na turskom.

ČVRSTA VEZA: Šta je Erdogan poručio Pazarcima

Veliki broj građana na ulicama Novog Pazara je u crvenom, ili nose marame ili šalove sa obeležjima Turske, a na Novopazaraskoj tvrđavi istaknute su zastave Turske, Srbije i Novog Pazara, a grad je ukrašen i balonima u bojama zastava dve zemlje.

Vučić i Erdogan su nakon zvaničnog sastanka s predstavnicima lokalnih vlasti prošetali centralnim novopazarskim ulicama na kojima je veliki broj okupljenih građana.

Erdoganu je prilazio veliki broj okupljenih u želji da se rukuje ili fotogrtafiše s turskim predsednikom.

U jednom trenutku je predsednik Aleksandar Vučić preuzeo ulogu fotoografa i fotografisao mobilnim telefonom Erdogana s oduševljenim građanima.

Predsednici Srbije i Turske po dolasku u Pazar odmah su se sastali sa gradonačelnicima i predsednicima opština Novi Pazar, Raška, Kraljevo, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj.

Klicanje Turcima: Erdogan na Kalemegdanu (VIDEO)

Vučić je  poručio građanima Novog Pazara da ima dovoljno hrabrosti i čiste savesti da kaže da je radio i da će raditi u najboljem interesu svakog građanina Srbije, bez obzira na veru i naciju.

"Znam ja da ovde neću biti pozdravljen ni upola kao Redžep Tajip Erdogan, ali imam dovoljno hrabrosti i čiste savesti da mogu da izađem pred vas i da kažem da sam radio i radim najbolje što mogu i što umem u vasem interesu i interesu svih građana Srbije, bez obzira na veru i nacionalnu pripadnost", rekao je predsednik Vučić.

Izvor: YouTube/Anadolija

Zahvalio je Erdoganu što misli na stanovnike koji ovde žive i želi da pomogne koliko i mi želimo i hoćemo.

"Naš je posao da radimo koliko možemo i razvijamo sve delove Srbije i da ulažemo sve više novca", rekao je predsednik i najavio projekat izgradnje puta Požega - Boljare.

Želja je, kaže, da se ovaj kraj spoji i sa Beogradom i Sarajevom i Podgoricom.

ERDOGAN PAZARCIMA: VAŠA BOL JE I NAŠA BOL

Izvor: YouTube/Anadolija

Erdogan je u Novom Pazaru rekao da želi da u Srbiji vlada jedinstvo, sloga i da bude zemlja prosperiteta te da je Turska spremna na saradnju sa Srbijom na svakom polju i u svim sferama.

On je na bini ispred Gradske uprave Novog Pazara pred brojnim građanima koji su došli da ga pozdrave rekao da će Turska pružiti podršku svim aktivnostima za ekonomski i socijalni razvoj Sandžaka.

Turski privrednik dao bicikle Pazarcima

Privrednik iz Turske Salih Salkan Hadžifejzović poklonio je danas u Novom Pazaru 200 bicikala ovoj opštinia, a koju su danas posetili predsednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan. Hadžifejzović, koji je poreklom iz Sandžaka, koji je u sastavu delegacije iz Turske koja je sa Erdoganom dva dana boravila u Srbiji, izrazio je zadovoljstvo što u Novom Pazaru boravi u društvu, kako je rekao, dva velika državnika i čoveka koji rade na unapređenju odnosa Turske i Srbije.

Erdogan je kazao da se nada da će biti napravljeni putevi koji će biti putevi mira i prosperiteta i dodao da veruje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučič doneti lepu vest o izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo.

On je istakao da Srbe, Hrvate, Bošnjake, Albance i sve druge Turci vide kao prijatelje sa kojima su vekovima živeli.

"Želimo da se završe sve one boli koje su se dešavale u prošlosti i da se nikada više ne šire ovde. Nikada nismo podržavali bilo kakvu nepravdu prema bilo kom narodu", istakao je Erdogan.

On je kazao i da sa regijom Sandžak Turska ima posebne odnose i istakao: "vaša sreća je i naša sreća, a vaš bol i naša bol".

"Ova zajednica i jedinstvo najbolje pokazuje koliko kao narod imamo potrebu za mirom i blagostanjem. Nadam se da nas nacije ne smeju odvajati, već da nas Srbija treba spajati", rekao je turski predsednik.

Erdogan je naveo da je Sandžak jedan od najbitnijih mostova koji povezuju Srbiju i Tursku i da se ta jaka veza najbolje odrazila i na razvoj bilateralnih odnosa dve zemlje i da će se u narednom periodu potruditi da se te veze i dalje razvijaju.

Erdogan se vratio u Tursku

Vučić je večeras na Aerodromu Nikola Tesla ispratio Erdogana. On je na aerodrom stigao helikopterom, gde ga je dočekao Vučić. Oni su zajedno prošli kroz špalir Garde Vojske Srbije, a nakon toga su se pozdavili i turski predsednik je sa članovima delegacije ušao u avion, koji je poleteo za Tursku. Erdogana i delegaciju ispratio je i jedan broj članova Vlade Srbije.

On je zahvalio i na podršci koju su Aleksandar Vučić i Srbija dali tokom pokušaja državnog udara u Turskoj i naveo da veruje da će teroristička grupa FETO biti izbačena i sa Blakana kao i iz Turske.

Erdogan je okupljenima rekao da im donosi pozdrave braće sa svih područja i pozdrave 80 miliona braće iz Turske.

Predsednik turske recitovao je i reči pesme "Kad pogledam sa bedema" i rekao je da je u Srbiji dočekan sa prisnošću i toplinom i da su se u celoj Srbiji osećao kao kod kuće.

Erdogan: Vučiću, prijatelju!

Izvor: youtube

Ispred Gradske uprave montirana je i velika bina sa transparentom na dva jezika "Novi Pazar - most prijateljstva", sa koje se očekuje obraćanje dva predsednika.

Turski predsednik je u Pazar stigao helikopterom.

Gradski bedem je takođe u znaku dolaska dvojice predsednika, na kojem je laserom napisano: "Dobrodošli predsednici Erdogan i Vučić".

Uži centar grada blokiran je tokom posete dvojice predsednika.

Rukovanje i osmesi ispred Palate Srbija (FOTO)

Ovo je, inače, biti druga poseta Erdogana Novom Pazaru. On je Novi Pazar posetio 2010. godine dok je bio premijer Turske.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti