Umesto lutkica, one imaju muževe!

Veliki broj devojčica u brak stupa već u 15. godini života - često ne svojom voljom! To je i razlog za 16.000 maloletničkih trudnoća godišnje, ali je i izvor nasilja - seksualnog, fizičkog i psihičkog.

Umesto lutkica, one imaju muževe! Foto: MONDO/Goran Sivački; Mario Milojević

U vreme kada bi trebalo da se igraju lutkama, u vreme kada bi trebalo da idu u školu i uživaju u detinjstvu, mnoge devojčice se udaju, a pojedine postaju i majke!

Ovo su alarmantni podaci koji su predstavljeni danas u Beogradu na Dan devojčica.

Ovaj datum - 11. oktobar - pravo je vreme da se podsetimo tužne istine da nekim devojčicama u svetu i u Srbiji nije dato pravo izbora. One, zbog svojih roditelja, pritiska okoline, siromaštva ili nečeg drugog stupaju u brak već u 15. godini života, nekad i pre.

"Najmlađa mlada udala se u 11. godini života, a porodila se sa 11,5 godina", istakao je na konferenciji za medije dr Ivan Đorđević, antropolog sa Etnografskog instituta SANU.

On je predstavio i rezultate istraživanja koje je sprovedeno u Novom Bečeju, Pirotu, Vranju, Kragujevcu i Beogradu, na uzorku od 70 ljudi koji su rano stupili u brak, čija su deca rano stupila u brak, koji su bili svedoci dečjeg braka, i oni koji nisu imali iskustva dečjeg braka.

Ključni nalazi tog istraživanja su da su žene u podređenom položaju, da je u pojedinim sredinama i dalje veoma snažna uloga normi poput kulta nevinosti, ali i to da mnoge devojčice, što nije ni čudo s obzirom na njihove godine, bukvalno nemaju predstavu kako izgleda brak, niti kako izgledaju seksualni odnosi.

I zato je često prva bračna noć za njih - prvo seksualno nasilje. Nažalost, verovatno ne i poslednje...

"Radeći na ovom istraživanju, ostao mi je veoma upečatljiv jedan čovek iz Vranja čija se ćerka mlada udala. On se tome protivio, ali je vremenom odustao jer ga je okolina ubedila da je sramota da mu se ćerka vrati kući sada kada više nije nevina. Zato u slučajevima dečjih brakova treba uzeti u obzir i lokalnu specifičnost", kaže dr Đorđević.

Zamenica direktora UNICEF-a u Srbiji Severine Leonardi istakla je da se u svetu jedna devojčica uda svake dve sekunde, a to je nedopustivo!

"Dete zaslužuje da bude dete", insistira Leonardi.

"Kada govorimo o dečjim brakovima, moramo da uzmemo u obzir mnoge faktore koji dovode do toga. Mnogi Romi napuštaju školu, zbog čega imaju slabe šanse za posao, a ionako žive u siromaštvu, pa spas traže u braku", rekla je ona.

Nisu romske devojčice jedine koje se udaju mlade, ali činjenica je da su među Romima dečji brakovi češći.

Od opšte populacije u našoj zemlji, godišnje u brak stupi 1% mlađih od 15 godina i 7% mlađih od 18 godina. Među Romkinjama, 17 odsto devojčica se uda pre 15. godine, a 57 odsto pre 18. godine.

"Uzroci dečjih brakova su rodna neravnopravnost, nizak nivo obrazovanja, siromaštvo", rekla je posebna savetnica ministarke Zorane Mihajlović, dr Branka Drašković.

Pored toga, u nekim slučajevima je ekonomski faktor motiv za brak. "Roditelji ponekad procene da je bolje za dete da se uda, a ponekad devojčice same beže u brak zbog siromaštva", kaže dr Đorđević.

A ima i slučajeva kada roditelji pristaju na ćerkinu udaju ako za to dobijaju novčanu naknadu. Drugim rečima - prodaju dete njenom budućem mužu.

Dr Drašković je istakla i da zbog dečjih brakova imamo i veliki broj maloletničkih trudnoća - zvanično 1.500 godišnje, a nezvanično 16.000, što je alarmantno između ostalog i zato što ostavlja ozbiljne posledice na reproduktivno zdravlje devojčica koje tako mlade rađaju!

Slavica Vasić iz Romskog ženskog centra "Bibija" dodaje da su posledice ranih brakova loše psihičko i fizičko stanje dece, pre svega devojčica.

Situacija je užasna, a da bi došlo do poboljšanja, odnosno da bi se smanjio broj dečjih brakova u Srbiji, potrebno je da zajedno deluju socijalna, pravna, zdravstvena zaštita i obrazovni sistem jer je loše stanje na tim poljima krivac za maloletničke brakove.

Izvor: YouTube

Povezano

Sve vesti