Ambasador SAD:Jedna izjava bi mogla da pokvari sve

Autor:

Ambasador SAD u Srbiji upozorio da bi jedna izjava, poput one ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, mogla da pokvari višemesečni trud u poboljšanju slike Srbije u Americi. Vulin odgovara: Čudi me što mu ne smeta Gotovina

129
A- A A+

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot podelio je na svom Twitter profilu tekst "Vašington post"-a sa naslovom "Srpski ministar odbrane hvali osuđenog ratnog zločinca" i napisao da "meseci rada na poboljšanju imidža Srbije u SAD mogu biti podriveni jednom izjavom".

Priloženi tekst bavi se govorom koji je ministar odbrane Aleksandar Vulin održao u subotu u Nišu, gde je, između ostalog, naveo da je "prošlo vreme stida", i da "nastupa vreme tihog ponosa kada Srbija neguje i čuva uspomene na sve koji su je branili".

Vulin je tada rekao da su svi koji su branili Srbiju "najhrabriji među hrabrima", misleći i na prisutnog generala u penziji Vladimira Lazarevića, koji je bio osuđen, a zatim pušten na slobodu posle odslužene dve trećine kazne u Haškom tribunalu.

Vulin: Srbija da bude ponosna na devedesete

U tekstu se navodi da je Vulin "pohvalio osuđenog ratnog zločinca zbog njegove uloge protiv intervencije NATO-a na Kosovu 1999. godine".

U listu je ocenjeno da ovakve opaske ministra Vulina sve više ilustruju porast prkosa i inata Srbije prema Zapadu, kao i da Srbija zvanično traži članstvo u Evropskoj uniji, ali se istovremeno približava i svom dugogodišnjem savezniku Rusiji.

"Nažalost, meseci rada na poboljšanju imidža Srbije u SAD mogu biti podriveni jednom izjavom", napisao je na sve to američki ambasador na svom zvaničnom Twitter nalogu.

Na ovakav stav ambasadora Vulin kaže:

Vladimir Lazarević je slobodan čovek, a moje je pravo da poštujem i njegovu borbu i borbu mog naroda.

"Srbija nije izazvala ratove i Srbija ne treba da se stidi onih koji su je branili", kaže ministar Vulin u odgovor na komentar ambasadora SAD.

"Čudi me da ambasador ne vidi mogućnost podrivanja imidža i pretnju odnosima u tome što je Haški optuženik Ante Gotovina savetnik u Vladi Hrvatske ili u oslobađanju Orića", primećuje Vulin.

"Lazarević je slobodan čovek, a moje je pravo da poštujem i njegovu borbu i borbu mog naroda. Da li treba da hvalim bombardovanje i tražim opravdanje za otcepljenje KiM? Ne znam vojsku koja bi se odrekla i postidela generala Lazarevića, a ja sigurno neću. I kao što već nedeljama možemo da vidimo po medijskim napadima na mene, ja sam spreman da platim cenu za to", zaključio je ministar Vulin.

Povezano

Sve vesti