Ako vas žena ne voli, "ode glava"

Autor:

Loši odnosi među supružnicima ostavljaju posledice po zdravlje, ali ne utiču isto na oboje supružnika... Evo ko strada kad ljubavi više nema.

1
A- A A+

U svakom braku povremeno dolazi do neslaganja, ali ako svađe i trzavice postanu svakodnevica, to može da ostavi i ozbiljne posledice po zdravlje.

Ali, loši bračni odnosi ne utiču na oba pola, istraživanja pokazuju da u tom slučaju strada zdravlje muškaraca, jer je kod njih činjenica da su nesrećni u braku povećava rizik od infarkta.

Interesantno je da se to ne odnosi na žene, piše "Dejli mejl".

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da tokom uspona i padova u vezi ili braku kod muškaraca značajno oscilira krvni pritisak, dok krvni pritisak žena ostaje stabilan.

Osim toga, kod muškaraca u takvim situacijama često dolazi do naglog gojenja, raste im i holesterol, što sve zajedno može biti kobna kombinacija koja značajno povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Naučnici sa univerziteta u Bristolu i Glazgovu pratili su tokom 16 godina zdravstveno stanje 620 oženjenih muškaraca, očeva, i utvrdili su da se njihovo zdravstveno stanje upadljivo poboljšava kad je u braku sve u redu. Ako je odnos sa suprugom nepromenjen, nije bilo promena u krvnoj slici, bez obzira na to da li je taj odnos dobar ili loš.

S druge strane, odnosi u braku ni na koji način ne utiču na kardiovaskularno zdravlje žena.

Naučnici su zaključili da je objašnjenje ovog neobičnog fenomena u činjenici da muškarci generalno više zavise od žena, a da žene pri tome uglavnom imaju i snažnije i šire društvene veze i efikasnije načine da se nose sa problemima. Jer žena koju nešto muči - poveriće se prijateljici, dok će muškarac najčešće sve držati u sebi.

"Uz pretpostavku da postoji uzročno-posledična veza između odnosa u braku i zdravstvenog stanja, bračno savetovanje može biti višestruko korisno - i za psihičko olakšanje i za partnerske odnose, ali i za opšte zdravstveno stanje", navodi se u studiji.

Jednostavno rešenje za probleme u vezi

Ništa slađe od seksa posle svađe? (ANKETA)

Kako da se svađate s ljubavlju

Povezano

Sve vesti