Konačno - pomirili se Hamas i Fatah (VIDEO)

Autor:

Suprotstavljene palestinske frakcije Hamas i Fatah postigle su dogovor o političkom pomirenju, saopštio je danas šef Hamasa Ismail Hanijeh.

1
A- A A+On je istakao da će detalji sporazuma danas biti objavljeni na konferenciji za novinare u Kairu, gde su u prethodna dva dana vođeni razgovori, prenosi Slobodna Evropa.

U sklapanju dogovora posredovao je Egipat.

Hamasovci vladaju pojasom Gaze više od jedne decenije nakon što su silom preuzeli kontrolu od snaga lojalnih umerenijem, sekularnom Fatahu.

Hamas preuzeo Gazu, 116 mrtvih

To je dovelo da parališuće teritorijalne i političke podele Palestinaca. Mahmud Abas je vladao u autonomnim enklavama na Zapadnoj obali koja je pod okupacijom Izraela.

Povratak vlade jedinstva u Gazi

Zvaničnici Hamasa i Fataha dva dana su pregovarali u Kairu o povratku Abasove Palestinske uprave u Gazu.

Prethodne nedelje je u gradu Gazi održana sednica palestinske vlade kojom je predsedavao palestinski premijer Rami Hamdalah, prva od 2014. godine. Svi dosadašnji pokušaji pomirenja te dve najveće palestinske frakcije od 2007. godine nisu urodili plodom.

Glavni kamen spoticanja uključuje kontrolu nad arsenalom oružja vojnog krila Hamasa, koji je tri puta ratovao protiv Izraela i sudbinu hiljada Hamasovih javnih službenika.

Izvor: youtube

Tagovi: