Putovanje kroz nezaboravne ukuse Srbije

Autor:

Da li ste razmišljali o tome kako je vreme da se tradicija i vešto sačuvani recepti vrate na trpezu?

5
A- A A+

Koliko često vam ponestane inspiracije za baš današnji ručak? Onda odlučite da napravite nešto na brzinu kao i svakog drugog dana.

Da li ste razmišljali o tome kako je vreme da se tradicija i vešto sačuvani recepti vrate na trpezu?

Coca-Cola sreijal "Nezaboravni ukusi Srbije" i voditeljski duo Ivan Marković kulinarski entuzijasta i Filip Ugrenović radio voditelj, provešće nas kroz 12 epizoda koja se emituju na zvaničnoj Coca-Cola Facebook stranici u potrazi za zaboravljenim jelima.

Ovog puta, vode nas na istok, u hajdučko vinogradarski kraj na samu granicu sa Bugarskom, u selo Rogljevo. Gde će nam domaćica Gorica otkriti tajnu kako se spravlja pravo pastirsko jelo belmuž, tipično jelo za čitavu istočnu Srbiju.

Kaže se da je ovo viševekovno jelo ime dobilo od reči "bel" po belom siru i "muž" zato što ga u ovoj regiji smatraju, i po načinu pripreme i po svojoj jačini, za pravo muško jelo. Ono što krasi belmuž je njegova jednostavnost. Za pripremu je potreban sir i projino brašno, jaka ruka za mešanje i malo strpljenja, ostatak saznajte u epizodi.

Ivan je u ovoj epizodi dobio inspiraciju da se i sam okuša u pripremi starinskih specijaliteta, tako što se držao saveta dobijenih od iskusne domaćice, a onda tome dodao malo savremene kuhinje.

Coca-Cola je odavno deo savremene trpeze i odličan pratilac hrani, a Ivan i Filip su se uverili i da se osvežavajući ukus Coca-Cole idealno slaže sa tradicionalnim jelima.

Kulinarsko nasleđe nekako ide ruku pod ruku i sa starim zanatima, te je tako paralelno sa serijalom nastala i ideja o ručno rađenim bilbordima koji su nedavno postavljeni na Zlatiboru i Pirotu.

Zlatiborski bilbord je štrikan skoro dva meseca, a zanimljivo je da prikazuje šare tipične za taj kraj. Pirotski bilbord rađen je po uzoru na čuvene pirotske ćilime i tkan je na razboju. Oba bilborda su potpuno jedinstvena i inovativna jer integrišu stare zanate sa savremenim načinom komunikacije sa potrošačima.

Coca-Cola je kroz ovaj serijal dokazala da je svaki kraj Srbije specifičan po svojoj kuhinji za koju se u najmanju ruku može reći da je kuhinja sa dušom i jedinstvenom pričom. Iz nedelje u nedelju će nastaviti da inspiriše gledaoce da istražuju ono što ih u lokalnoj sredini okružuje, kako bi iznova uživali u nezaboravnim ukusima Srbije.

Povezano

Sve vesti