Rusija: Amerikanci mučki rasporedili vojsku

Rusija je danas optužila SAD da ilegalno jačaju svoje snage u Poljskoj i u baltičkom regionu, i da su tamo ćutke rasporedile čitavu oklopnu diviziju kršeći glavni pakt o odnosima Moskve s NATO-om. Poljska odbacila optužbe Rusije.

8
A- A A+

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je pakt prekršen dok je Rusija sprovodila vojne vežbe velikih razmera "Zapad-2017." sa saveznicom Belorusijom prošlog meseca, prenosi Rojters.

Portparol ministarstva Igor Konašenkov saopštio je da je, prema prvobitnom planu, trebalo da trupe Borbenog tima Treće američke oklopne brigade napuste Poljsku i baltičke zemlje i ostave opremu kolegama iz Borbenog tima Druge američke oklopne briage.

Poljski mornar se udavio na NATO vojnoj vežbi

Umesto toga, Druga oklopna brigada je ćutke rasporedila u Poljskoj sopstvena oklopna vozila, dok su tenkovi i oklopna vozila Treće brigade ostali tamo, a u roku od dva sata mogle bi ih preuzeti trupe iz američke baze u Ramštajnu u Nemačkoj.

"Dakle, uprkos izjavama iz NATO-a i SAD o 'beznačajnoj prirodi' trupa koncentrisanih duž ruske granice, tamo je raspoređena mehanička divizija, a ne brigada", istakao je Konašenkov.

On je rekao i da je Vašington iskoristio "histeriju u Evropi zbog zajedničkih rusko-beloruskih vežbi" da rasporedi svoju oklopnu diviziju u Poljskoj, prenosi Tass.

Oko 12.700 beloruskih i ruskih vojnika učestvovalo je u Belorusiji u tim vežbama prema navodima Moskve ali su Litvanija i Estonija navele da je zapravo bilo mobilisano 100.000 vojnika.

PUTIN UZVRAĆA: Hiljade vojnika na granici NATO

"Sva ta histerija baltičkih država i Poljaka o 'ruskoj pretnji' za vreme Zapada-2017 bila je dimna zavesa za tu operaciju Pentgagona" i raspoređivanja nove američke brigade na ruskim granicama, rekao je Konašenkov.

Ambasada SAD u Poljskoj Američka demantovala je da je raspoređena nova brigada navodeći u saopštenju da je reč o smeni već raspoređenih jedinica u okviru bataljona NATO postvljenog od proleća.

Moskva ocenjuje da raspoređivanje dodatnih američkih snaga sledi posle "histerije" NATO-a zbog rusko-belorouskih vojnih vežbi Zapad-2017 održanih od 14. septembra do 20. septembra.

POLJACI: MISLILI SMO DA RUSI UMEJU BOLJE DA BROJE

Poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič kategorično je odbacio optužbe iz Rusije da su SAD u tišini rasporedile celu borbenu diviziju u Poljskoj, na granicama s Rusijom, i naveo da je mislio da Rusi umeju bolje da broje vojne snage NATO.

"Treba reći da ta izjava baš nije ozbiljna, dovodi javno mnjenje u zabludu. Zaista sam mislio da u Ministarstvu odbrane Rusije umeju bolje da broje vojnike razmeštene na istočnom krilu NATO. Zaista, nije to divizija ni na koji način, a ako pogledamo rusku vojsku razmeštenu na granicama s istočnim krilom NATO, ona je daleko prevazišla više divizija", rekao je Maćerevič poljskoj agenciji PAP.

Maćerevič je rekao da je bataljon daleko manja jedinica od divizije i da borbeni bataljoni NATO na njegovom istočnom krilu, u baltičkim republikama i Poljskoj, imaju čisto defanzivni, odbrambeni karakter.

"Poljska, baltičke zemlje i Rumunija, istočno krilo NATO, ima pravo na odbranu i dejstva koja će zastrašivati i braniti od agresivne aktivnosti Rusije i nikakve laži to neće promeniti", naveo je Maćerevič.

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski, koji zajedno s Maćerevičem boravi u Londonu, kazao je da upravo takve izjave i aktivnosti Rusije navode Poljake da razmotre da li bi zaista tražili od saveznika da razmeste diviziju ili čak dve u toj zemlji.

Povezano

Sve vesti