Oštra poruka Ukrajine Vladi Srbije!

Autor:

Ukrajinska bezbednosna služba (SBU) objavila je kompletne podatke šestorice Srba koji ratuju na proruskoj strani na istoku Ukrajine, uključujući ime i prezime, datum i mesto rođenja, broj pasoša i necenzurisane fotografije.

71
A- A A+

Ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič izjavio je da je objavljivanje identiteta Srba koji ratuju u ruskoj plačenickoj vojsci "Vagner" odgovor ukrajinskog državnog vrha na "potpuno odsustvo bilo kakve reakcije Vlade Srbije".

"Važno je to što je ta informacija bila zvanično poslata srpskom tužilaštvu još ranije. Imate zakone protiv svakakvih plaćenika u svakoj zemlji, ali dosad nijedan nije bio osuđen. Dakle, ovo objavljivanje je naša reakcija na potpuno odsustvo bilo kakve rekacije Vlade Srbije", rekao je Aleksandrovič za "Blic".

Inače, list je ranije danas objavio inicijale i fotografije nekoliko državljana Srbije koji ratuju na strani proruskih snaga na istoku Ukrajine.

Rastu pritisci zbog ruskog centra u Nišu

Navodi se da su u pitanju šestorica Srba, a ukrajinska bezbednosna služba (SBU) objavila je kompletne njihove podatke uključujući ime i prezime, datum i mesto rođenja, broj pasoša i necenzurisane fotografije.

Prema rečima ukrajinskog ambasadora, u pitanju je tek početak, odnosno da će Ukrajina nastaviti da objavljuje podatke srpskih plaćenika kojih, prema njihovim procenama, u Donbasu ratuje oko 300.

Rusi dižu ogradu između Krima i Ukrajine!

"Blic" navodi da su za sada objavljeni podaci o A.M. (25) iz Valjeva, D.M. (49) iz Šapca, D.L. (38) iz Tuzle (BiH), Z.P. (26) iz Valjeva, N.S. (44) iz Doboja (BiH) i D.S. (37) iz Banovića (BiH).

Aleksandrovič je dodao da mu je veoma žao zbog učešća Srba u konflitku na istoku Ukrajine.

"Meni kao ambasadoru je veoma žao da toliki broj Srba ratuje protiv Ukrajinaca koji vam nisu ništa loše nikad učinili. Ipak, ne verujem da čak i ovaj broj reprezentuje čitav srpski narod. U Srbiji postoji zakon da svaki plaćenik koji se bori u drugoj zemlji mora da bude kažnjen. Nažalost, još nisam čuo ni za jedan slučaj da se to desilo u Srbiji, da je neko kažnjen zbog ratovanja u Ukrajini", kazao je ambasador.

On je izneo "primer jednog Britanca koji je dobio pet godina zatvora".

Aleksandrovič je, govoreći o trenutnom stanju na istoku zemlje, rekao da se ono nije bitno promenilo uprkos svim dosadašnjim pregovorima uključujući i poslednji održan u Beogradu.

"Mi se u Ukrajini nadamo da će Amerika dati dodatni implus, uz ove pregovore (specijalnih izaslanika Vladislava) Surkova i (Kurta) Volkera, za rešavanje problema. To je samo još jedan način da zajedno rešimo problem. Da li će oni doneti odmah i dirketno neke rezultate, to ne znamo. Dobili smo zaključke sastanka, nisam čuo ništa novo, lično ja, ali to ne znači da ne postoji", naveo je ukrajinski ambasador.

On je napomenuo da se pozicija Amerikanaca, što je više puta ponovio i sam Volker, potpuno poklapa s ukrajinskim stavovima.

Povezano

Sve vesti