"Srbija školuje francuske igrače, hvala vam"

Autor:

NBA pojačanje Žalgirisa zna da se sa mladim igračima dobro radi u našoj zemlji.

3
A- A A+

Aksel Tupan (25 godina, 201 cm) ponovo je u Evropi i ponovo je u Evroligi.

Iskusni francuski "svingmen" završio je ovog leta NBA epizodu, započetu u leto 2015. godine i vratio se na Stari kontinent, prihvativši ponudu Žalgirisa.

U dresu novog tima, bivši član nekoliko NBA timova (Denver, Milvoki i Nju Orleans) drugi put će u petak "debitovati" u Evroligi, u utakmici protiv Crvene zvezde mts.

I dok je stasavao u Strazburu i dok se borio za NBA ugovore u Americi, Tupan je očigledno pratio i evropsku košarku, pa mu nije promakla činjenica da je u Srbiji igralo nekoliko Francuza, da su Žofre Lovernj i Leo Vesterman ovde ostavili dubok trag, kao i Alfa Kaba i Timote Luvavu, kao i da je Matijas Lesor pre par meseci stigao u Zvezdu.

Zbog svega toga, u intervjuu za portal "Basketball sphere", Tupan govori o Srbiji i njenoj košarkaškoj praksi sa velikim poštovanjem prema Srbiji.

"Srbija je oduvek bila poznata kao zemlja u kojoj pomažu mladim igračima da sazru. Srećom, nekoliko francuskih mladih igrača je igralo tamo proteklih godina i mogu da budem srećan zbog njih. Uradili su sjajan posao", rekao je Tupan.

"Hvala vam. Uradili ste veliki posao, voleo bih da imamo isto u našoj zemlji. Na sjajan način ste pomogli francuskoj deci da dođu do NBA ili velikih evropskih timova. Naučili ste ih kako se igra, unapredili ih individualno", dodao je on.

Od ovog leta, Tupanov saigrač je i Vasilije Micić, jedan od većih srpskih talenata ove decenije i osvajač srebra na nedavnom Eurobasketu.

"Vasa je dobar i izuzetno talentovan mladi bek. Nedavno je igrao na Evrobasketu, osvojio medalju, što mu je donelo dodatno iskustvo. Znam ga iz mlađih reprezentativnih kategorija, veoma je dobar momak", kaže Francuz.

U Americi je imao priliku da radi i sa Nikolom Jokićem...

"U Denveru sam najduže ostao, odigrao više od 20 utakmica… Nikola je u SAD došao kao dobro obučen igrač. Visok momak sa dobrom tehnikom, razume igru, a pored toga je odličan dečko i duhovit saigrač", istakao je Tupan.

O prvom evroligaškom rivalu - Crvenoj zvezdi mts, govorio je kao o timu koji mu očigledno nije nepoznanica.

"Znam za Zvezdinu istoriju, da je čuven klub u Srbiji, da ima lude navijače. Iz ovosezonskog tima poznajem nekoliko košarkaša, tamo igra moj prijatelj Matijas Lesor, a vidim da imaju i nekoliko igrača iz D lige", dodao je u novi, važan "šraf" igre Žalgirisa koji je u SAD dobio i priznanje za igrača koji je najviše napredovao u razvojnoj ligi.

Tupana ćemo gledati u duelima sa bekovima Zvezde u petak, od 19 časova, na "otvaranju" nove sezone Evrolige.

Povezano

Sve vesti