Posle SAD: I Izrael napušta Unesko!

Autor:

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu naložio je večeras Ministarstvu spoljnih poslova da pripremi povlačenje Izraela iz Uneska. To je saopšteno ubrzo posle najave SAD da napuštaju tu agenciju UN zbog navodne neobjektivnosti prema Izraelu.

8
A- A A+

Naetnjahu je pozdravio odluku predsednika SAD Donalda Trampa o povlačenju: "To je hrabra i moralna odluka jer je Unesko postao teatar apsurda. Umesto da čuva istoriju ona je iskrivljuje", rekao je Netanjahu, preneli su izraelski mediji.

Unesko je kao prvo telo UN primio Palestinu kao punopravnu članicu, 2011. godine, iako je Izrael dugo optuživao za anti-izraelski stav.

Izrel i SAD su predvodili intenzivne diplomatske napore da regrutuju članice Uneska da glasaju protiv kontroverznih mera.

Izraelski ambasador u Unesku Karmel Šama-Hakoen rekao je prethodno da bi i Izrael trebalo da se povuče iz Uneska pošto su svoje povlačenje najavile SAD, uz ocenu da ta organizacija UN navodno deluje protiv Izraela.

"U poslednjim godinama Unesko se transformisao u bizarnu organizaciju koja je izgubila svoj profesionalni put zarad političkih interesa određenih zemlja", rekao je ambasador, preneli su izraelski mediji.

Ambasodor je dodao da je njegova "lična preporuka premijeru Benjaminu Netanjahuu da se drži uz SAD i smesta se povuče iz Uneska".

"Ulazimo u novu eru u Ujedinjenim nacijama, gde, kada praktikujemo diskriminaciju protiv Izraela, moramo da platimo cenu", rekao je Dani Danan, izraelski ambasador u UN, pozdravivši najavu povlačenja SAD iz Uneska, preneo je AFP.

Stejt department saopštio je da se SAD povlače iz Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) pošto smatraju da je ta organizacije antiizraelska i zbog potrebe za njenom "temeljnom reformom".

Povlačenje SAD iz Uneska stupiće na snagu 31. decembra 2018. godine. SAD su suspendovale finansiranje Uneska 2011. zbog glasanja da Palestina bude članica i sada duguju oko 550 miliona dolara u zaostalim isplatama.

Neimenovani zvaničnik rekao je da su SAD posebno nezadovoljne zbog rezolucija Uneska u kojima se negiraju jevrejske veze sa svetim mestima i Izrael naziva okupacionom silom.

Amerika izlazi iz Uneska

Povezano

Sve vesti