Katalonac novi izvestilac za KiM

Autor:

Katalonac, član španske delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Džordi Roka, izabran je za novog izvestioca za Kosovo i Metohiju.

4
A- A A+

Džordi Roka pisaće naredni izveštaj o situaciji na Kosovu i Metohiji i poštovanju ljudskih prava, vladavini prava i dostizanju standarda Saveta Evrope, saopšteno je iz srpskog parlamenta.

Roka, koji je član španske delegacije, izabran je za izvestioca tajnim glasanjem u Političkom komitetu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, a protivkandidat bio mu je Morgens Jensen iz Danske.

Kako je izjavila šefica delegacije Marija Obradović, Roka je izabran nakon što je srpska delegacija uspela da ospori kandidaturu njegovog protivkandida Mogensa Jensena, Danca.

"Srpska delegacija uspela je da ospori kandidaturu gospodina Mogensa Jensena, koji je u prethodnom periodu više puta iskazao svoju pristrasnost, izlazeći u susret zahtevima delegacije parlamenta Kosova i Metohije, čime je nesporno doveo sebe u sukob interesa povodom ovog izveštaj", izjavila je Obradović.

Ona je navela da je "Jensen glasao čak i protiv pregovora dve delegacije o načinu zastupljenosti prištinske delegacije u PS Saveta Evrope, istovremeno u potpunosti ignorišući stavove srpske strane".

Rok za izradu izveštaja PS Saveta Evrope o situaciji na KiM je dve godine

Povezano

Sve vesti