Dragić igrao Eurobasket u žalosti: Brada zbog dede

Autor:

Na patikama je ispisao ime pokojnog dede i 'obraćao' mu se pre svake utakmice Evropskog prvenstva.

Osim po najvećem uspehu u karijeri - osvajanju Evropskog prvenstva sa Slovenijom, najbolji igrač Eurobasketa Goran Dragić pamtiće leto 2017. i po tužnom događaju.

Njegov deda Miodrag Dragić preminuo je neposredno pre početka turnira u Turskoj, a Goran je zajedno sa bratom Zoranom, kao i familijom iz Slovenije i Požarevca, otišao na sahranu, u dogovoru sa selektorom Igorom Kokoškovom.

Posle Eurobasketa i povratka u Ameriku, gde nastupa za Majami, Dragić je objasnio novinarima da je veliki uspeh posvetio dedi, koji je posle rata živeo u blizini Zvornika.

Goran je tokom Evropskog prvenstva na patikama ispisivao datum dedine smrti (25. avgust) i njegovo ime, a da bi poštovao 40 dana žalosti, u skladu s pravoslavnim običajem, ceo turnir odigrao je sa bradom, s kojom je stigao i u Ameriku uoči nove sezone.

"Često mislim na dedu pre utakmica. Napisao sam datum njegove smrti, njegovo ime 'Miodrag Dragić' i 'R.I.P' na obe patike. Uvek sam ga pozdravljao pre utakmice i govorio: 'Deda, odigraćemo dobro zajedno'", otkrio je Dragić.Čuveni košarkaš dva puta je ovog leta posetio dedu, koji se posle rata skućio u izbegličkom naselju Ekonomija, kraj Zvornika.

"Proživeo sam teške momente, ali sam bio srećan što sam bio u Bosni dok je još bio živ", dodao je Dragić, koga deda zbog straha od letenja nikad nije gledao kako igra u NBA, ali ga jeste nekoliko puta video u dresu reprezentacije Slovenije.

Povezano

Sve vesti