Tek postao Srbin, a država mu dala 62 MILIONA!

Autor:

Za projekat glumca i reditelja Ralfa Fajnsa, Srbija je iz svog budžeta izdvojila oko pola miliona evra, odnosno, 62 miliona dinara.

44
A- A A+

Ministarstvo kulture Srbije potvrdilo da je izdvojeno 62.000.000 dinara za projekat "Bela vrana" koji poznati Britanac Ralf Fajns snima u Srbiji, i to na osnovu Zaključka Vlade, a na predlog Ministarstva kulture i informisanja od 6. oktobra 2017.

Kako je objašnjeno u ministarstvu, toj instituciji obratio se Filmski centar Srbije koji je od producentske kuće "Rudik Films" iz Velike Britanije dobio molbu za podršku produkciji pomenutog filma. Sredstva će biti preneta Filmskom centru, koji će ih dalje preusmeriti "WIP Films" produkciji iz Srbije, a koja obavlja domaći servis za inostrane partnere.

Odluka je propraćena komentarima na društvenim mrežama:

Razlog za finansiranje "Bela vrana" je taj što će se snimanje odvijati i u Srbiji - pored prvobitnih lokacija Pariza i Sankt Peterburga. Novac će biti prebačen Filmskom centru Srbije, koji će na taj način pomoći britanskoj kompaniji "BBC films" u ekranizaciji biografske drame o ruskom baletskom igraču Rudolfu Nurejevu.

Vlada je procenila da je ovaj projekat za Srbiju važan jer osigurava marketinški i materijalni udeo, pošto je Fajns doneo višemilionske investicije. Zanimljivo je da nijedan domaći autor na konkursu FCS nije dobio za snimanje filma više od 50 miliona dinara, a oko pola miliona evra je uplaćeno Fajnsu koji je počasni srpski državljanin tek mesec dana.

Producent Maksa Ćatović se takođe oglasio povodom ovoga i istakao da smatra celu situaciju "sramotnom".

"To je postupka koji je osramotio sve filmske radnike i stvaraoce u Srbiji. Film o ruskom baletskom igraču Nurejevu nema nikakve veze s našom zemljom. Nije bilo nikakvog konkursa. Autori iz Srbije moraju da idu na konkurs, a postoji mogućnost žalbe. Nemam nikakav problem sa 62 miliona, već s načinom na koji je to urađeno", rekao je producent filmova "Lajanje na zvezde", "Podzemlje" i "Crna mačka, beli mačor" za "Kurir".

Povezano

Sve vesti