Sujeverje ili ne?

Autor:

Sigurno vas je neko već upozorio da izbegavate crne mačke i da pazite da ne razbijete ogledalo - naročito danas, na petak 13, koji se smatra "najnesrećnijim" danom u godini. Pročitajte nekoliko zanimljivosti u vezi sa tim.

27
A- A A+
petak 13, mario milojević Foto: MONDO / Mario Milojević

Ako želite "dokaz" da je petak 13. nesrećan dan, ili dokaz da nije nesrećan dan, nećete ga dobiti. Ne postoje nikakvi naučni dokazi za bilo šta od to dvoje, ali postoje neka zanimljiva istraživanja koja ne treba shvatati previše ozbiljno.

U vezi sa ovim datumom i danom govori se mnogo čega, između ostalog da su veće šanse da se povredite ili "zaglavite" u bolnici. Da li u tome ima imalo istine?

Ima, ako pitate medicinsko osoblje u Americi.

"Postoji doza sujeverja u vezi sa tim danom među zaposlenima koji rade na odeljenjima hitne pomoći", kaže dr Brus Lo.

Dr Lo je proveo godine radeći na odeljenju hitne pomoći, a bio je okružen kolegama koji veruju da je ovaj datum povezan sa lošom srećom. Međutim, njegov tim nije jedini koji je sujeveran kada je reč o petku 13, jer i medicinske sestre iz Australije kažu da i tamo vlada isto mišljenje.

A šta kaže naučna literatura?

"Ne postoji mnogo literature u kojoj se može saznati više informacija o tom datumu, pa smo moje kolege i ja to odlučili da testiramo", kaže dr Lo. Oni su, naime, u periodu od sedam godina unazad analizirali koliko su imali hitnih slučajeva, kako bi uporedili da li se ta cifra razlikuje od slučajeva koje imaju drugim danima. Rezultat je veoma zanimljiv - 13 (da, 13) kategorija hitnih slučajeva, uključujući srčane udare, saobraćajne nezgode i napade slepog creva.

Od tih 13 kategorija, dr Lo kaže na ovaj datum jedino imaju više sitnih nezgoda - u smislu da se neko poseče nožem, ubode na nešto…

"Dakle, sprovodeći našu malu analizu, utvrdili smo da je na petak 13. malo povećan rizik od tih 'sitnih' nezgoda, ali u svim ostalim kategorijama nismo uočili nikakvu razliku", kaže lekar.

Dr Lo smatra da je jednostavno u ljudskoj prirodi na takav način povezujemo događaje i datume.


Povezano

Sve vesti