Dan oslobođenja Beograda: Migovi i vojna vežba

Vojska Srbije obeležiće Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu u petak, 20. oktobra, na aerodromu Batajnica. Predsednik Vučić rekao da će na svečanosti, između ostalog, biti predstavljeni Migovi iz Rusije.

5
A- A A+

Na svečanosti "Sloboda 2017" biće prikazan deo operativnih sposobnosti jedinica, a najavljeno je prikazivanje i dela nove opreme i lovačkih aviona Mig-29, koji su stigli kao donacije iz Rusije.

Biće prikazano devet ili deset Migova 29, što Srbija nije imala još od 1990. godine, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Dakle, u poslednjih 30 godina to nismo imali da pokažemo, a sada ćemo da pokažemo", rekao je Vučić posle učešća u panel diskusiji na kraju Beogradskog bezbednosnog foruma.

Na prikazu Vojske Srbije biće pokazano mnogo dobrih stvari, ali, nažalost, ne i belgijske puške "FN" Herstal za jedinicu od 1.500 najpripremljenijih i najspremnijih vojnika, jer one stižu u martu, rekao je Vučić.

"Ali, imamo druge puške... Biće pokazano tih 1.500 ljudi, koji treba da budu 'krem de la krem' vojske i spremni da prihvate prvi udar", rekao je Vučić.

Migovima protiv NATO

Po zvaničnoj monografiji 204. lovačkog puka Vojske Jugoslavije, Ratno vazduhoplovstvo SRJ ušlo je u rat protiv NATO 1999. godine sa 16 aviona Mig-29, prenosi agencija Beta.

Najavio je i da će 20. oktobra biti prikazana dva helikoptera Mi-17 iz Rusije, kao planovi za nabavku devet helikoptera H-145M iz Erbasa.

Po njegovim rečima, Srbija želi da obnavlja svoje vojne kapacitete radi svoje bezbednosti, a ne da bi nekoga ugrožavala.

NE LETE: Migove nećemo videti, bar do juna 2018.

U statičkom delu svečanosti "Sloboda 2017" biće predstavljeni i novi proizvodi Odbrambene industrije Srbije, a u letačkom prikazu učestvovaće avijacije Vojske Srbije i ruska akro grupa "Striži", koja takođe leti na avionima Mig-29.

Najavljeno je da će tom prikazu prisustvovati najviše vojno i državno rukovodstvo, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svečanost će početi u podne.

Povezano

Sve vesti