"To se graniči sa kanibalizmom!"

Autor:

Kim Kardašijan je pokrenula trend za koji ovaj ekspert tvrdi da se graniči sa kanibalizmom...

2
A- A A+

  Otkako je Kim Kardašijan pojela placentu nakon porođaja, mnoge poznate dame, ali i "obične" žene počele su to da rade, a konzumiraju je u formi kapsula, sirovu, kuvanu, osušenu ili kao dodatak smuti napicima!

Dr Aleks Far sa Medicinskog fakulteta u Beču tvrdi da to nema dobre efekte na zdravlje i da bi čak moglo da bude smrtonosno!

O placenti se ranije govorilo kao o "superhrani" koja podstiče proizvodnju mleka, sprečava postnatalnu depresiju i ubrava oporavak nakon trudnoće, ali sada dr Far tvrdi da nutrijenata u placenti ima tako malo da uopšte ne mogu da poboljšaju zdravlje.

Sa druge strane, on kaže da u posteljici mogu da se nalaze tragovi metala, koji kada se unesu u organizam mogu da uzrokuju glavobolje, razne zdravstvene probleme, pa čak i smrt.

Briga je još veća nakon slučaja koji se nedavno dogodio. Jedno novorođenče ozbiljno je ugroženo nakon što je majka popila pilule napravljene od placente, ali koje su bile zaražene bakterijama. Zatim je dojenjem te bakterije prenela na bebu.

Ovih dana se ponovo govori o konzumiranju placente nakon što je Kolin Runi (31), supruga engleskog fudbalera Vejna Runija, na Twitteru saopštila nameru da pretvori posteljicu u pilule nakon porođaja i da ih popije. Ranije je rekla da joj je to nakon prethodne tri trudnoće pomoglo da smrša.

Dokor Far, međutim, kaže da posteljica sadrži veoma malo nutrijenata poput cinka, gvožđa i selenijuma, te da ne bi mogla da poboljša zdravlje porodilje.

"U medicini, placenta se smatra otpadom. S obzirom na to da je posteljica genetički deo novorođenčeta, jedenje posteljice se graniči sa kanibalizmom", smatra on.

Povezano

Sve vesti