Zanimljivo: OVO je razlog za svađu mnogih parova

Autor:

Da li se i vi svađate sa partnerom zbog ovog neobičnog razloga?

4
A- A A+

Zaboravite daljinski za TV - kada dođu hladniji dani, parovi se svađaju oko daljinskog za klima uređaja i generalno, oko sobne temperature!

Novo istraživanje pokazalo je da se trećina parova svađa zbog sobne temperature. To istraživanje je pokazalo da četiri od 10 žena krišom podiže temperaturu u prostoriji.

Iako zvuči neverovatno da bi to mogao biti razlog rasprave među partnerima, sa druge strane i nije toliko čudno. Naime, studija sprovedena 2015. godine pokazala je da se dame najbolje osećaju kada je sobna temperatura između 24 i 25 stepeni Celzijusovih, a muškarci vole kada je temperatura oko 2,5 stepeni niža.

Osim toga, percepcija temperature zavisi od kože, a jedna studija je pokazala da je prosečna temperatura ženskih ruku izloženih hladnoći za tri stepena niža nego temperatura muškaraca.

I ženski hormon estrogen takođe doprinosi tome da je ženama generalno hladnije. Zbog tog hormona je krv malo gušća, zbog čega sporije stiže do nekih delova tela, poput prstiju. Istraživanje je pokazalo i da je ženama hladnije u periodu ovulacije jer je tada nivo estrogena viši nego inače.

Zanimljivo je da i metabolizam ima važnu ulogu u tome, a žene imaju sporiji metabolizam od muškaraca.

Povezano

Sve vesti