Pasarelom od Kalemegdana do Save na leto 2018.

Autor:

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali posetio je gradilište na kojem se gradi pasarela koja od Kalemegdana do Savskog keja kod Beton hale. Mali je najavio da će radovi biti završeni na leto sledeće godine.

1
A- A A+
siniša mali, teretana, vežbe, trening, na otvorenom, sprave, sprave za vežbanje Foto: Mondo/Goran Sivački

"Pasarela će omogućiti građanima da se, kada dođu na Kalemegdan i vide prelepu reku Savu, spuste na promenadu. Ona će doprineti boljem povezivanju Kalemegdanske tvrđave i Savskog keja, a osim toga ona će biti i kulturna atrakcija jer će je krasiti i skulptura koja je rezultat rada jednog od najvećih skulptora današnjice Ričarda Dikona i Mrđana Bajića. Pokušavamo da, osim funkcije, pomognemo i unapredimo kulturnu ponudu", rekao je Mali, i dodao da je želja da se grad spusti na reke i da se uži centar grada pretvori u pešačku zonu.

Turisti koji dolaze brodovima, naveo je Mali, moći će pasarelom da dođu do Kalemegdana i da se preko Kosančićevog venca vrate na pristanište.

Prema njegovim rečima, skulptura koja će krasiti pasarelu u Beograd stiže u novembru, a na proleće sledeće godine će biti postavljena.

"Na proleće naredne godine očekuje nas i izgradnja gondole koja će povezivati Kalemegdansku tvrđavu sa parkom Ušće. Taj park je trenutno najveći park koji radimo i radićemo ga u naredne dve godine. Kalemegdanska tvrđava se dekorativno osvetljava, kao i veliki broj fasada u tom kraju. Ovaj deo Beograda se menja i postaje lepši", naglasio je Mali.

On je rekao da će i infrastrukturni radovi u gradu biti završeni u roku od petnaestak dana, tako da će Beograd bolje funkcionisati, ali će imati lepše ulice, trgove i mostove.

Mali: Izbor između napretka i bogaćenja tajkuna

Siniša Mali je zahvalio Saobraćajnom institutu CIP, koji je donirao projekat izgradnje pasarele.

Mrđan Bajić, vajar, istakao je da je skulptura projekat koji je čekao realizaciju 12 godina.

On je izrazio nadu da će Beograđani zavoleti ovo mesto, koje je bilo potpuno skrajnuto i da će postati mesto ukrštanja funkcije i umetnosti, ali i da će savremena vizuelna umetnost biti vidljiva široj publici, saopštila je Gradska uprava Beograda.

Povezano

Sve vesti