Dijalog Beograd-Priština:Nezadovoljstvo obe strane

Autor:

Predstavnici Beograda i Prištine sastali su se u Briselu više od 200 puta da bi razgovarali o normalizaciji odnosa i potpisali su 44 tehnička sporazuma, koji nisu potpuno sprovedeni. Jedan od većih problema je povratak raseljenih.

0
A- A A+
kosovo priština srbi srbija kosovo je srbija Foto: MONDO, Mario MilojevićTo je danas ocenjeno u debati "Dijalog Beograd-Priština: Od normalizacije do normalnog" na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je rekao da veruje da su odnosi Beograda i Prištine 2017. godine bolji nego 2016. i da za njega normalizacija znači bolja ekonomija i smanjivanje nezaposlenosti na Kosovu.

"Spremni smo da radimo na tome s Prištinom, spremni smo da uklonimo prepreke u razmeni robe i usluga", rekao je Đurić i dodao da je veliki problem to što godinama "niko nije pitao Srbe i Albance koji žive na Kosovu šta oni žele".

On je ocenio da su jedni i drugi nezadovoljni, jer bi srpska strana da Kosovo bude deo Srbije, a albanska da bude nezavisno i izrazio bojazan da se "želja Prištine ne završi nezavisnošću".

Đurić je negodovao što se kroz Poglavlje 35 pregovora EU-Srtbija, koje se odnosi na normalizaciju odnosa Beograda s Prištinom, Beogradu meri sve, dok Kosovu vizna liberalizacija nije uslovljena dijalogom u Briselu.

Izvršni direktor Kosovskog instituta za mir Ramadan Ilazi rekao je da dijalog Beograda i Prištine mora da bude transparentniji i da mora da se postigne održivost dogovora u Briselu.

"Polako zaboravljamo zašto je ovaj dijalog počeo - da ljudima obezbedi normalniji život", rekao je Ilazi.

On je kazao da za Albance most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici simbol podele i podsećanje na neiskorištene potencijale briselskog dijaloga, dok je Đurić rekao da taj most za Srbe simbol straha, jer su odatle dolazili etnički motivisani napadi.

Đurić je rekao da se ne može govoriti o normalizaciji kada pre svega u Prištini nema povratka Srba.

Haradinaj: Neću na pregovore sa Beogradom bez NJIH

Zamenik premijera Kosova i predstavnik Srpske liste Dalibor Jevtić rekao je da je mnogo problema za povratak raseljenih.

"Bogdan Mitrović je uhapšen kada je hteo da jedan dan provede u svojoj kući. To šalje lošu poruku onima koji žele da se vrate", rekao je Jevtić i dodao da su za 17 albanskih porodica obezbeđeni stanovi u koje mogu da se vrate u severnom delu Kosova.

On je rekao da, ako ne budu rešeni slučajevi "okupiranih poseda", neće biti normalnosti i dodao da će Srpska lista zahtevati promenu Zakona o vlasništvu.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Arben Gaširekao je da političari moraju da ljudima predoče realnost, da kosovski Albanci moraju da prestanu da gledaju Srbe kao neprijatelje, a da Srbija iz Ustava mora da izbaci preambulu u kojoj se kaže da je Kosovo deo Srbije.

"Poenta je kako da imamo bolje odnose kao dve susedne države, kako da radimo na ekonomiji", rekao je Gaši.

On je dodao da je neophodno da političari promene rečnik i ponašanje i da nije "normalna" situacija da se srpska i albnanska strana nešto dogovore u Briselu, a onda predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači svaki svojim medijima kažu "mi smo pobedili".

Gaši je kazao i da Srpska lista treba da predstavlja kosovske Srbe, a ne Vladu Srbije.

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić rekla je da sa obe strane dolazi do nerazumevanja i očekivanja da će "neko čudo doći", da će "sav posao biti rešen", ali je potrebno da i Srbi i Albanci shvate da niko ne može da reši problem umesto njih.

"Pre sedam godina bilo je nezamislivo da albanski predstavnici s Kosova dolaze u Beograd, pre 18 godina bilo je nezamislivo da će Srbi i Albanci ikada više razgovarati, a vidite nas danas", rekla je Čomić.

Tači: SAD će biti uključene u dijalog o Kosovu

Povezano

Sve vesti