Pobuna protiv izvršitelja: "Reci ne mafiji"

Autor:

Javni izvršitelji sve više su u centru pažnje javnosti zbog posla koji obavljaju. Organizacija "Kolektivna odbrana stanara" najavila protest za subotu. Oglasila se i Komora izvršitelja.

67
A- A A+

zvono, vrata, zgrada, prekidač Foto: MONDO

Za javne izvršitelje u poslednje pune ruke posla, a prilikom iseljavanja porodica iz kuća i stanova, koje sudskom odlukom ne pripadaju više njima, najčešće su na meti onih koje treba da isele, ni komšije ih ne gledaju blagonaklono.

Sada je i organizacija pod nazivom "Kolektivna odbrana stanara" najavila protest protiv privatnih izvršitelja.

Iseljena majka sa decom! Oglasili se izvršitelji

Protest je, kako se navodi na Facebook stranici ogranizacije zakazan za subotu , 14. Oktobar u 16 časova ispred sedišta Komore u Njegoševoj 73.

"Pridružimo se. Vreme je da izvršitelji, ali i oni koji su odgovorni za bezobzirno antisocijalnu pravosudnu politiku u Srbiji čuju šta imamo da kažemo i o njima i o toj politici”, stoji na FB stranici ove organizacije.

Stojanka: Na prevaru mi uzeli kuću

Povodom ovog protesta oglasila se i Komora javnih izvršitelja saopštenjem da je nejasno zašto je protest zakazan ispred Komore, kada Komora nije institucija koja je nadležna da rešava zahteve ove organizacije.

Pritvor za javnog izvršitelja

“Smatramo da je ovakav protest još jedan u nizu pritisaka na rad javnih izvršitelja. Komora najoštrije osuđuje objave pojedinih grupa i komentare na društvenim mrežama koji direktno ili indirektno pozivaju na nasilje, uz iznošenje netačnih i nepotpunih informacija o radu javnih izvršitelja i fotografija pojedinih javnih izvršitelja sa uvredljivim natpisima, čime se stigmatizacuje celokupna javnoizvršiteljska profesija, što dovodi u opasnost funkcionisanje čitavog pravosudnog sistema”, navodo se u saopštenju.

"Profesija javnih izvršitelja je uvedena u pravosudni sistem Republike Srbije kako bi se sudske odluke hitno i efikasno izvršavale, jer je to jedna od najvažnijih pretpostavki vladavine prava. Dakle, javni izvršitelji, vršeći poverena javna ovlašćenja, u svom radu se vode isključivo odlukom suda i Zakonom."

"Samo uz uključivanje svih činilaca u postupak na najbolji mogući način će se zaštiti prava i interesi kako poverioca, na čijoj je strani pravo, tako i dužnika, jer je pravično i neophodno da ranjive kategorije stanovništva budu posebno obezbeđene i zaštićene, a što je deo socijalne politike države i ustanova socijalne zaštite”, dodaje se još.

Komora apeluje da sve stranke u postupku koje su nezadovoljne radom izršitelja mogu koristiti sva raspoloživa pravna sredstva, i to je jedini zakonit način kojim se može ukazati na eventualne propuste u radu.

Pritužbe na rad, žalbe, prigovori i zahtevi za otklanjanje nepravilnosti mogu se podneti Komori javnih izvršitelja, Ministarstvu pravde i nadležnim sudovima.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti