Slučaj "Zakintos": Šta je sa Srbima u Grčkoj

Autor:

Atinski advokat Aleksios Kugijas, koji je pored srpskog i još jednog grčkog advokata angažovan na odbrani u slučaju "Zakintos", obišao je u četvrtak dvojicu osumnnjičenih Srba koji su smešteni u pritvor maloletničkog zatvora u Grčkoj.

13
A- A A+

Beogradski advokat mladića, Zora Dobričanin Nikodinović, rekla je Tanjugu da joj je Kugijas preneo da su Miloš Ilić i Nemanja Petrović dobro.

 Dodala je da za se završava prevod spisa predmeta sa grčkog na srpski koji će biti dostavljen odbrani, što je postignuto uz nedavno angažovanje Ministarstva pravde.

Srpsko ministarstvo pravde je početkom septembra, na molbu branilaca orkivljenih slučaju "Zakintos", urgiralo kod grčkog ministarstva da se spisi predmeta okrviljenima dostavalju na srpskom jeziku u skladu sa pravom da se postupak vodi na maternjem jeziku.

Ubistvo na Zakintosu: Šutirali ga u glavu 19 puta

Pre zahteva srpskog ministarstva grčki sud nije želeo da spise predmeta okrvljenima i braniocima dostavlja na maternjem jeziku, sa obrazloženjem da na to nije obavezan.

Sedmorica Srba u ovom slučaju su osumnjičena za učešće u prebijanju američkog turiste Bakari Hendersona na ostrvu Zakintos 6. jula. Henderson je preminuo od posledica prebijanja.

Izvor: youtube

Petorici osumnjičenih je nakon incidenta određen pritvor do početka suđenja, koji po grčkim zakonima može da traje do 18 meseci.

Još dvojica srpskih državljana, koja su takođe osumnjičena u ovom slučaju, puštena su da se brane sa slobode i nalaze se u Srbiji.

Mladićima se na teret stavlja krivično delo saučesništvo u ubistvu izvršeno u noći između 7. i 8. jula kada je u tuči u klubu "Bar kod" u mestu Laganas nasmrt pretučen američki student Bakari Henderson (23).

Istraga, koja je u toku, treba da utvrdi pojedinačni stepen krivice i umešanosti u ovo delo svakog osumnjičenog ponaosob, što znači da bi i kvalifikacija dela u odnosu na svakog od njih mogla da bude izmenjena do podizanja optužnice.

Za ubistvo na Zakintosu Srbima preti 10 godina

Kako je najavljeno, suđenje za ovo delo onima koji budu optuženi odvijaće se u grčkom gradu Partasu.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti