Tramp se razbesneo - sankcije Iranu! (VIDEO)

Američki predsednik Donald Tramp odbio je večeras da potvrdi da Iran postupa u skladu sa nuklearnim sporazumom iz 2015. godine i upozorio da bi mogao da ga ukine.

29
A- A A+

Tramp je ocenio da se Iran ne drži duha sporazuma o nuklearnom naoružanju i najavio novu strategiju prema toj zemlji.

 "Objavljujem da ne možemo i nećemo dati tu potvrdu", poručio je Tramp.

 Tramp je rekao da će SAD uskratiti put Irana ka razvoju nuklearnog oružja, preneo je AP.

SAD: Iran je vodeći sponzor terorizma

 Obraćajući se u Beloj kući, Tramp je najavio da će njegova administracija pokušati da se suprotstavi "destabilizujućim aktivnostima" te zemlje i da će uvesti dodatne sankcije Iranu kako bi zaustavila, kako tvrdi, to što oni finansiraju teroriste.

On je najavio oštrije nove sankcije iranskoj Revolucionarnoj gardi.

Saudijska Arabija je danas pozdravila "čvrstu strategiju" predsednika SAD Donalda Trampa posle njegove odluke da ne potvrdi međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu."Saudijska Arabija podržava i pozdravlja čvrstu strategiju predsednika Trampa prema Iranu i njegovoj agresivnoj politici", navedeno je u saopštenju Vlade u Rijadu.

Američki predsednik ponovio je da je sporazum sa Iranom "jedan od najgorih" u američkoj istoriji, prenosi AFP.

Iako Tramp nije povukao SAD iz sporazuma, čiji je cilj da spreči da Iran razvije nuklearnu bombu, on je dao Kongresu SAD 60 dana da odluči da li će ponovo uvesti ekonomske sankcije Teheranu, koje su ukinute prema sporazumu.

Iran preti SAD i Izraelu "odsecanjem ruke"

 Rojters navodi da bi to povećalo napetosti sa Iranom i dovelo do sukoba Vašingtona sa drugim potpisnicama sporazuma kao što su Velika Britanija, Nemačka, Rusija, Kina i EU.

 "Ukoliko nismo u stanju da dođemo do rešenja sarađujući sa Kongresom i našim saveznicima, onda će sporazum biti ukinut", upozorio je Tramp.

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je danas da će njegova zemlja ostati posvećena međunarodnom nuklearnom sporazumu sve dok služi njenim nacionalnim interesima, kao i da će Teheran nastaviti da razvija balistički program uprkos pritisku SAD.

Rohani je rekao da je današnji govor američkog predsednika Donalda Trampa bio pun "uvreda i lažnih optužbi" uperenih protiv Iranaca.

On je kazao da Iran nikada nije i nikada neće podleći stranim pritiscima.

"Iran i nuklearni sporazum su jači nego ikad... Iranska Revolucionarna garda će nastaviti borbu protiv terorista u regionu", rekao je iranski predsednik u televizijskom obraćanju.

Rohani je ponovio da se o sporazumu ne može ponovo pregovarati i dodao da će odluka SAD izolovati tu zemlju.

Iran i šest svetskih sila - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka - postigli su 14. jula 2015. sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

RUSIJA KRITIKUJE

Ako se Sjedinjene Američke Države povuku iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, to će imati ekstremno negativne posledice, a verovatno će i Iran napustiti taj sporazum, upozorio je danas Kremlj.
"Svakako, to će naškoditi atmosferi predvidivosti, bezbednosti, stabilnosti i neširenja nuklearnog oružja u celom svetu", rekao je novinarima portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, prenosi Rojters.

Peskov je istakao da će Rusija nastaviti svoju politiku obezbeđivanja neširenja nuklearnog oružja.

Povezano

Sve vesti