mondo.rs

ALIMS upozorava: Ovaj lek ima ozbiljne nuspojave!

Autor:

Agencija za lekove i medicinska sredstava objavila da ovaj lek ima ozbiljne nuspojave, a može da dovede čak i do smrtnog ishoda!

3
A- A A+

  Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) na sajtu je objavila pismo upućeno zdravstvenim radnicama o nastanku teških kožnih neželjenih reakcija koje uzrokuju humani eritropoetini, lekovi koji se koriste za lečenje anemije.

PharmaSwiss d.o.o. Beograd, nosilac dozvole za lek Aranesp (darbepoetin alfa), Actavis d.o.o. Beograd, nosilac dozvole za lek Eporatio (epoetin teta), Predstavnistvo Janssen Cilag Kft, nosilac dozvole za lek Eprex (epoetin alfa), Predstavnistvo Sandoz Pharmaceuticals d.d. Beograd, nosilac dozvole za lek Binocrit (epoetin alfa), Roche d.o.o. Beograd, nosilac dozvole za lek Recormon (epoetin beta) i za lek Mircera (metoksipolietilenglikol-epoetin beta) i Hemofarm A.D. Vrsac, nosilac dozvole za lek Eqralys (epoetin zeta) u saradnji sa Evropskom agencijom za lekove (EMA) i Agencijom za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) žele da Vas obaveste o riziku od nastanka teskih kožnih neželjenih reakcija kod pacijenata lečenih humanim eritropoetinima: darbepoetin alfa, epoetin alfa, epoetin beta, epoetin teta, epoetin zeta i metoksipolietilenglikol-epoetin beta.

U tom upozorenju objavljenom na njihovom sajtu, navodi se da su kod pacijenata lečenih epoetinom reakcije uključivale slučajeve Stivens-Džonsonovog sindroma i toksične epidermalne nekrolize, od kojih su nekih bili smrtonosni.

Teške kožne neželjene reakcije smatraju se efektom svih epoetina, a reakcije su bile teže kod onih koji su duže vreme koristili te lekove.

Iako se ove reakcije javljaju retko, u ALIMS-u smatraju da pacijente koji započinju primenu leka koji sadrži epoetin treba upozoriti na sledeće simptome teških kožnih neželjenih reakcija: široko rasprostranjeni osip sa crvenilom i stvaranjem plikova na koži i sluzokoži usne duplje, očiju, nosa, grla ili genitalne regije, koji su praćeni simptomima sličnim gripu, uključujući groznicu, umor, bolove u mišićima i zglobovima.

Oni savetuju pacijentima kod koji se razviju ovi simptomi da se odmah jave lekaru i prekinu terapiju epoetinom.

Povezano

Sve vesti